Selectati editia dorita

Ce este nou in Programul Rabla 2014

07 Mar 2014

Pentru prima data, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, in program vor intra si autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani si vor fi disponibile 20.000 de tichete, cu un buget total de 140 de milioane de lei, a anuntat Administratie Fondului pentru Mediu (AFM).

 

In urma analizei facute cu privire la desfasurarea programului in ultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificari majore. Persoanele fizice care vor sa beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producatorilor/dealerilor validati. Persoanele fizice si juridice, institutiile publice care detin autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani de la anul fabricatiei se pot inscrie. Pentru prima data tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmand sa fie alocate electronic in sistemul informatic al AFM. Se va utiliza un singur tichet electronic pentru achizitionarea unui autovehicul nou, iar valoarea acestuia este de 6.500 lei. Pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui ecobonus de 500 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100g/km sau cu sistem de propulsie hibrid.

Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare judet, in raport cu numarul autovehiculelor uzate aflat in evidentele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Pentru persoanele fizice, sesiunea de finantare va fi organizata in patru etape, fiecare etapa avand 60 de zile. In prima etapa, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judet in raport cu numarul autovehiculelor uzate aflat in evidentele DRPCIV. In a doua faza, tichetele aferente fiecarui judet ramase neutilizate si cele alocate pentru care s-au anulat notele de inscriere vor fi redistribuite egal intre punctele de lucru apartinand producatorilor validati din respectiva unitate teritoriala. In a treia etapa, tichetele ramase se impart egal intre punctele de lucru ale producatorilor validati din judetul respectiv.

In aceasta etapa, orice producator validat poate ceda tichetele alocate in favoarea unui alt producator validat, cu obligatia de a informa in prealabil AFM. In ultima etapa, tichetele ramase se vor imparti egal intre punctele de lucru. Pot participa doar producatorii validati care in etapa a treia au consumat toate tichetele alocate. Daca la sfarsitul ultimei etape vor ramane tichete neutilizate, acestea vor fi anulate. Calendarul Programului Rabla din acest an va fi comunicat ulterior. Programul de stimulare a innoirii parcului auto are ca scop eliminarea din trafic a autovehiculelor vechi si inlocuirea lor cu altele noi, mai putin poluante. Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si AFM au supus dezbaterii publice proiectul de ordin pentru aprobarea ghidului de finantare a programului. 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net
Cuvinte cheie: rabla 2014, administratia fondului pentru mediu, autovehicule

Alte stiri asemanatoare