Selectati editia dorita

Contradictii privind autostrazile in Master Plan: reteaua este cu 1.500 de kilometri sub numarul anuntat de Sova

17 Apr 2014

Autostrazile din Romania vor totaliza la nivelul anului 2020 mai putin de 1.000 de kilometri, potrivit unui document din Master Planul de Transport, publicat miercuri, in conditiile in care ministrul Transporturilor, Dan Sova, a anuntat recent ca reteaua va ajunge peste sase ani la 2.440 kilometri.

 

Numarul de kilometri de autostrada din Romania se va dubla pana in anul 2020, de la 550 km la 993 km, se arata intr-unul din documentele din Master Plan, publicate miercuri de Ministerul Transporturilor.

In cadrul aceluiasi document, denumit "Raport asupra definirii problemelor", se arata ca, pentru scenariul de referinta 2020, reteaua de autostrazi va creste cu 433 kilometri fata de anul 2011, ajungand la un total de 934 de kilometri.

Romania are in prezent 646 kilometri de autostrada, potrivit datelor comunicate anterior de CNADNR. Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a declarat saptamana trecuta ca reteaua de autostrazi va fi extinsa la 2.440 kilometri in anul 2020, potrivit proiectelor asumate de Executiv.

"M-a anuntat astazi ministrul Sova ca, in sfarsit, Master Planul de transport, lista proiectelor considerate admise pentru Master Planul de transport - e vorba de 530 de proiecte, transport rutier, feroviar, naval, aerian si intermodal - vor fi puse in dezbatere publica si, pe baza acestora, Romania va transmite mai departe catre Comisia Europeana proiectele concrete, dupa dezbatere publica si dupa toate procedurile", a anuntat premierul Victor Ponta, in sedinta de miercuri a Guvernului.

El a aratat ca, astfel, se va cunoaste exact care sunt proiectele prioritare si care vor putea fi finantate din fonduri europene.

Consultantul statului roman pentru realizarea Master Planului este compania americana AECOM, in baza unui contract de 9,5 milioane lei fara TVA, atribuit in 2012.

Ministerul Transporturilor a comunicat ca miercuri au fost finalizate urmatoarele documente din Master Plan: "Identificarea problemelor din sectorul transport" (109 pagini), "Elaborarea modelul national de transport si testarea cu ajutorul acestuia a proiectelor de infrastructura pe toate modurile de transport" (249 pagini), "Ghidul National de analiza cost-beneficiu" (119 pagini) precum si "ghidul de modelare a proiectelor" (193 pagini), alaturi de lista preliminara a proiectelor admise pentru testare.

Acestea vor fi supuse dezbatere pana la 15 mai.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net
Cuvinte cheie: master plan, autostrazi, sova

Alte stiri asemanatoare