Selectati editia dorita

Sistemul pe care orice sofer si l-ar dori instalat in masina lui

18 Dec 2013

Suedezii de la Volvo lucreaza la un sistem de siguranta care va face ca numarul accidentelor rutiere sa scada drastic in viitorul apropiat.

 

Conform legistatiei UE, din luna noiembrie a anului 2015 toate camioanele trebuiesc echipate cu un sistem de siguranta impotriva coliziunilor. Acesta va fi introdus  pentru a limita numarul coliziunilor din spate, care reprezinta un numar important din totalul accidentelor rutiere.

Sistemul este format dintr-un radar si o camera video care lucreaza impreuna pentru a detecta automobilele din fata. Acesta poate evita o coliziune atunci cand se circula cu o viteza maxima de 70 km/h. Atunci cand sistemul detecteaza un vehicul care ar putea fi lovit se declanseaza un semnal luminos pe parbriz pentru a atrage atentia soferului. Daca acesta nu are nicio reactie, adica nu vireaza sau nu franeaza, lumina incepe sa palpaie si se declanseaza un semnal sonor. Daca soferul tot nu are nicio reactie camionul franeaza usor. Daca camionul nu se opreste la timp atunci intervine sistemul de siguranta care opreste masina complet. De asemenea, avariile sunt pornite automat.Pana in anul 2020, acest sistem va fi extins si la automobile.  Numarul accidentelor rutiere vor scadea in deceniile care vor urma, iar in a doua jumatate a secolului acestea vor fi istorie, pentru ca soferii umani vor fi inlocuiti de inteligenta artificiala. 

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: sistem auto, soferi, accidente

Alte stiri asemanatoare