Selectati editia dorita

Multinationale care evita plata taxelor

24 Jul 2013

OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) arata intr-un studio recent cum multinationalele americane evita plata taxelor in Europa prin nedeclararea unei rezidente pentru plata acestora, sau prin alegerea sediului in alte locatii decat cele in care isi desfasoara activitatea principal, care ofera conditii mai bune din punct de vedere al taxelor platite.

Din punct de vedere istoric rezidenta pentru plata taxelor este determinate de locatia unde compania inregistreaza vanzari. Pozitionandu-se in tari ca Irlanda, Olanda sau Elvetia, care ofera taxe scazute sau posibilitatea de a trimite bani fara a plati taxe spre paradisuri fiscal, aceste companii economisesc in mod legal miliarde de dolari in fiecare an. Companii care au afaceri in toata Europa dar au sediul declarant in Irlanda includ: Microsoft, VMware, Oracle Corp, Adobe, Symantec Corp Red Hat Inc., Synopsys, Inc., Cadence Design Systems, Google Inc, Facebook, LinkedIn, Apple Inc, EMC Corp, Dell Inc, SanDisk Corp, Analog Devices Inc, Xilinx Inc, Altera Corp and Juniper Networks Inc.


Unele companii vand echipamente, servicii sau descarcari online clientilor din intreaga Europa din Olanda, in timp ce au companii affiliate peste tot pe continent care indeplinesc roluri de marketing sau vanzari. Astfel platesc un procent de 5.5 % pe venitul reintors in Olanda. Printre companiile din Olanda se numara: Activision Blizzard, BMC Software Inc, NetApp Inc, Applied Materials and Seagate Technology. Toate au refuzat sa comenteze.

 
Sursa: Reuters
Cuvinte cheie: companii, oecd, taxe, plata taxe, evaziune