Selectati editia dorita

The Guardian: Criza euro a luat sfarsit, declara Jose Manuel Barroso

08 Jan 2013

Un articol de: Bogdan Baraian

Euro a fost salvat iar criza este de domeniul trecutului, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Dar comentariile sale optimiste si perspectiva normelor mai relaxate pentru banci nu au reusit sa ridice pietele, care au incheiat o perioada puternica de castiguri recente.


"Cred ca putem spune ca amenintarea existentiala impotriva euro a fost, in esenta, depasita", a declarat Barroso la Lisabona. "In 2013, intrebarea nu va fi daca euro va face sau nu implozie", a spus el. Barroso a pastrat o atitudine optimista de-a lungul crizei, insa comentariile sale se afla in contrast puternic cu mesajul de Anul Nou din partea cancelarului german, Angela Merkel, care a spus telespectatorilor saptamana trecuta ca zona euro se confrunta cu inca 12 luni de turbulente.


Analistii City sunt, de asemenea, profund ingrijorati de faptul ca masurile de austeritate solicitate de catre Bruxelles in schimbul fondurilor de salvare vor duce la recesiuni prelungite in tari periferice si la nevoia de reduceri si mai drastice de cheltuieli.

Sursa: The Guardian
Cuvinte cheie: barroso, criza, euro, sfarsit, declaratie