Selectati editia dorita

Wall Street Journal: Bancile din UE incep sa ramburseze imprumuturile ieftine

06 Dec 2012

Un articol de: Bogdan Baraian

Cu aproape un an in urma, sute de banci europene au imprumutat peste un trilion de euro in total de la Banca Centrala Europeana in incercarea de a dezamorsa criza. Astazi, intr-un semn de vindecare partiala a industriei, unele dintre cele mai mari banci ale Europei se pregatesc sa ramburseze acele imprumuturi.


Efortul de a rambursa imprumuturile, insa, a generat temeri ca bancile se misca prematur si ar putea fi vulnerabile in cazul in care criza din zona euro se intensifica din nou. Cel putin un creditor, Commerzbank AG, CBK.XE + 1.44% din Germania, a declarat public ca intentioneaza sa ramburseze in ianuarie cea mai mare parte din ce a imprumutat de la BCE.


Executivii de la alte banci, inclusiv cei mai mari trei creditori ai Frantei, de asemenea se asteapta in prezent sa ramburseze cel putin portiuni ale imprumuturilor luna viitoare, conform unor persoane familiare cu planurile bancilor. Pe baza unui sondaj de opinie realizat de catre analistii de la Morgan Stanley, MS +2.23%, creditorii europeni sunt asteptati sa ramburseze un total de aproximativ 80 de miliarde de euro din imprumuturile BCE la inceputul anului 2013. Cea mai mare parte este probabil sa vina de la bancile din nodul Europei, au spus, marti, analistii.

Sursa: Wall Street Journal
Cuvinte cheie: banci, imprumuturi, bce, euro, criza, ramburs