Selectati editia dorita

Wall Street Journal: FMI recunoaste erori in solicitarea austeritatii

07 Jan 2013

Un articol de: Bogdan Baraian

Fondul Monetar International isi revizuieste masuratorile privind viteza cu care trebuie guvernele sa-si reduca bugetele, economistul sef al FMI spunand ca dietele fiscale ale Europei au fost prea severe.


Consilierul economic FMI Olivier Blanchard si economistul departamentului de cercetare Daniel Leigh arata ca FMI a recomandat reducerea prea rapida a bugetelor in cadrul crizei euro, privand multe economii de cresterea extrem de necesara. In "Erori in previziunea cresterii si multiplicatori fiscali", Blanchard si Leigh calculeaza ca FMI si economistii europeni au subestimat efectul euro-pentru-euro al reducerii bugetelor guvernamentale.


In timp ce economistii s-au asteptat ca taierea unui euro din buget ar insemna crestere pierduta in valoare de aproximativ 50 de centi , impactul real a fost mai aproape de 1.50 per euro. FMI nu a fost singur in aceasta greseala. Comisia Europeana, Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare si Unitatea de Inteligenta a Economistilor par sa fi facut aproximativ aceeasi greseala.

Sursa: Wall Street Journal
Cuvinte cheie: euro, criza, fmi, austeritate, erori