Selectati editia dorita

Anul străinilor. Zeci de branduri românești s-au vândut în 2016

26 Oct 2016

Rezultatele peste aşteptări ale economiei autohtone par să-i fi pus pe jar pe investitorii străini. Copos, Carabulea sau Ciurtin sunt doar câţiva dintre oamenii de afaceri autohtoni care au renunţat, în acest an, la unele dintre cele mai importante companii pe care le deţineau.


După ce, în urmă cu doar câţiva ani, se aflau într-o situaţie financiară dificilă, fabricile de vagoane din Arad, Caracal şi Turnu Severin îşi vor schimba acţionarul principal. Astfel, actualul proprietar, Astra Rail Management, şi grupul american Greenbrier vor forma o nouă companie, în care cel din urmă va deţine 75% din acţiuni. Greenbrier va plăti 30 de milioane de euro la finalizarea acordului şi alte 30 de milioane de euro la 12 luni după încheierea contractului.

Sediul noii companii va fi în Olanda, iar unităţile de producţie se vor afla în România şi în Polonia, acestea urmând să aibă în total circa 4.000 de angajaţi.

Dar această tranzacţie încă în desfăşurare este doar una dintre numeroasele achiziţii făcute de străini în România anul acesta. În luna ianuarie, acţionarul principal al Albalact, Raul Ciurtin, a anunţat că grupul francez Lactalis va prelua pachetul majoritar de acţiuni al firmei sale. „Lactalis a încheiat un contract cu acţionarii vânzători care deţin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact având drept obiectiv dobândirea tuturor acţiunilor deţinute de acţionarii vânzători", se arăta în comunicatul emis de compania din Alba Iulia. Ciurtin a mai dezvăluit şi că va rămâne la Albalact pentru o scurtă perioadă după perfectarea afacerii şi că, la finalul acesteia, va ieşi de tot din industria lactatelor. Se pare că preţul oferit a fost de 90 de milioane de euro, din care 26 de milioane de euro au fost utilizate pentru acoperirea datoriilor, iar 64 de milioane de euro au ajuns la acţionari.

Bani şi motoare

Un alt om de afaceri celebru, George Copos, a renunţat în martie la una din cele mai importante active pe care le deţinea. El a vândut aproape 95% din fabrica de motoare Ana IMEP din Argeş către japonezii de la Nidec, care ar intenţiona să facă investiţii substanţiale în vederea creşterii capacităţii de producţie. „Nidec intenţionează să dezvolte Ana IMEP şi ca centru de inginerie şi de servicii centralizate", au precizat la momentul tranzacţiei oficialii companiei. Presa a relatat că, dacă ar fi acceptat oferta americanilor de la Emerson în 2006, Copos ar fi putut încasa peste 40 de milioane de euro. În 2016, se pare că preţul obţinut a fost undeva la jumătate.

Și Ilie Carabulea, un alt faimos antreprenor autohton, a vândut anul acesta una din cele mai importante active deţinute. Tranzacţia prin care Patria Bank (fosta Nextebank) a preluat aproape 55% din acţiunile Banca Carpatica pentru peste 120 de milioane de lei a fost perfectată în ianuarie şi aprobată de Consiliul Concurenţei în martie.

„Finalizarea tranzacţiei marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creştere ale celor două instituţii de credit. Sperăm ca alături de echipele ambelor bănci să construim o bancă locală de succes, profitabilă şi cu un model de afaceri inovativ", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Patria Bank, Horia Manda. În martie, Patria Bank a mai preluat aproape 10% din acţiunile Carpatica de la acţionari minoritari, pentru peste 21 de milioane de lei.

Petrol şi bere

Și grupul fondat şi crescut de omul de afaceri Dinu Patriciu, Rompetrol, şi-a schimbat anul acesta proprietarul. După ce au ajuns în 2007 în mâinile kazahilor de la KazMunayGas, 51% din acţiunile companiei au fost vândute în acest an către China Energy Company Limited (CEFC) pentru 680 de milioane de dolari. Merită subliniat că rafinăriile deţinute de Rompetrol în România, Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, au obţinut anul trecut un profit net de circa 19 milioane de euro în ciuda crizei din domeniul petrolier.

În urma fuziunii cu AB InBEV, SABMiller a decis să vândă fabricile de bere deţinute în Europa Centrală şi de Est. Asta pentru a nu avea probleme cu autorităţile din domeniul competiţiei. În România, SABMiller deţine Ursus Breweries, care are trei fabrici, la Braşov, Timişoara şi Buzău, produce mărci precum Ursus, Timişoreana, Peroni, Azuga sau Ciucaş şi a raportat pentru 2015 o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei. În urmă cu o lună, presa poloneză a relatat că miliardarul Sebastian Kulczyk (care deţine 1,5% din SABMiller) este interesat de preluarea activelor grupului din Europa Centrală şi de Est, deci şi din România.

Un alt brand cunoscut care îşi va schimba proprietarul este Stirom. Pe 10 octombrie, Yioula Glassworks, acţionarul majoritar indirect al producătorului de ambalaje din sticlă din Bucureşti, a anunţat că a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu BA Vidro, având ca obiect vânzarea celei mai mari părţi a afacerii sale în domeniul sticlăriei de ambalaj. Yioula Glassworks deţine alte şase fabrici de sticlă în Grecia, Bulgaria şi Ucraina.

Agitaţie în imobiliare

Pe lista firmelor autohtone care au fost scoase la mezat în 2016 se află mai mulţi producători de materiale de construcţii. De exemplu, compania germană Braas Monier, care deţine fabrica de ţigle Bramac din Sibiu, a semnat recent un acord de cumpărare a liniei de producţie a ţiglei de beton Elpreco pentru 22 de milioane lei de la grupul irlandez CRH. Suma include preţul de achiziţie, costurile legate de integrarea fabricii din Craiova, respectiv finanţarea capitalului de lucru necesar şi a cheltuielilor suplimentare.

În aprilie, grupul austriac Wienerberger, unul dintre cei mai mari producători de cărămidă din lume, a achiziţionat o fabrică de cărămidă din Buzău şi o carieră de argilă de la Search Chemicals, companie deţinută de omul de afaceri Ömer Süsli (cel care are în portofoliu şi lanţul de magazine Praktiker).

Și pe piaţa imobiliară au avut loc în ultimele luni câteva tranzacţii notabile. De curând, fondul de investiţii ceh PPF Real Estate a preluat complexul de birouri Metropolis Center din Bucureşti, într-o tranzacţie estimată la circa 50 de milioane de euro. Fondul de investiţii îi aparţine omului de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat ceh şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume (aflat pe locul 96 în clasamentul Forbes, cu o avere evaluată la 11 miliarde de dolari). Metropolis Center se află în apropiere de Piaţa Victoriei, are o suprafaţă de 19.000 metri pătraţi şi era deţinut de firma austriacă Soravia. Cu câteva luni în urmă, sud-africanii de la NEPI achiziţionaseră parcul de retail Sibiu Shoping City, cu o suprafaţă închiriabilă de aproape 80.000 de metri pătraţi, de la Argo Group. Valoarea tranzacţiei a fost de 100 de milioane de euro.

Iar lista tranzacţiilor prin care companii româneşti şi-au§chimbat proprietarul în 2016 ar putea continua mult şi bine. Ceea ce merită subliniat este că, în ciuda creşterii economice-record şi a efervescenţei din zona de business, preţurile oferite pentru afacerile autohtone sunt, în marea majoritate a cazurilor, semnificativ sub cele din perioada de boom 2006-2008.

Sursa: capital
Cuvinte cheie: vanzare, branduri, companii

Alte stiri asemanatoare