Selectati editia dorita

Bosch face la Jucu un centru pentru pregătirea elevilor care vor să lucreze în industrie

14 Oct 2016

Grupul german Bosch, cu fabrică și centru de cercetare la Jucu, a demarat proiectul unui Centru Multifuncţional, dedicat în special pregătirii elevilor în sistemul educaţional dual. Acest sistem presupune că elevii înscrişi au parte de pregătire practică în cadrul unităţii de producţie. Noul centru va fi inaugurat în cursul anului viitor. În anul 2016, 80 de elevi din licee şi şcoli profesionale se pregătesc ca viitori tehnicieni în electromecanică şi electronică în unităţile de producţie ale nemților din Blaj şi Cluj, spun reprezentanții grupului.


Centrul Multifuncţional va conţine și săli de instruire pentru formarea studenţilor talentaţi şi pentru dezvoltarea continuă a angajaţilor şi laboratoare noi pentru departamentul de cercetare şi dezvoltare.

„În anul 2016, peste 80 de elevi din licee şi şcoli profesionale se pregătesc pentru carierele lor ca tehnicieni în electromecanică şi electronică în unităţile de producţie Bosch din Blaj şi Cluj", spune Mihai Boldijar, director general Robert Bosch SRL şi reprezentantul grupului în România. În cadrul fabricii Bosch din Jucu, proiectul educaţional a început în 2014 cu şase elevi, iar în următorul an şcolar s-a extins cu încă 24 de elevi. Pentru anul şcolar 2016-2017, aproximativ 60 de elevi s-au înscris în programul Şcoala Duală Bosch, la profilele electromecanică, în colaborare cu Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu şi electronică automatizări, oferit de Liceul Teologic Reformat.

Ce înseamnă "școala duală"

Sistemul educaţional dual permite elevilor punerea în aplicare a cunoştinţelor teoretice acumulate în cadrul şcolii, activitatea lor din fabrică fiind bazată pe planul de învăţământ al şcolii din care provin, explică inițiatorii de proiect. „Considerăm că experienţa Şcolii Duale în cadrul Bosch este un succes, datorită elevilor interesaţi şi silitori, profesorilor atenţi şi implicaţi, precum şi deschiderii angajaţilor noştri", a declarat Konrad Kaschek, managerul fabricii Bosch din Cluj. Programul Şcoala Duală Bosch asigură elevilor înscrişi o pregătire practică în cadrul unităţii de producţie din domeniul soluţiilor de mobilitate, sub îndrumarea tutorilor, în atelierul mecanic de mentenanţă, în laboratoarele de asigurare a calităţii produselor şi pe liniile tehnologice automatizate. Elevii participanţi în proiect au ocazia să acumuleze informaţii şi experienţă practică despre producţia de serie în domeniul electronicii aplicate în industria automotive. În prezent, proiectul este coordonat de un specialist în inginerie industrială, sprijinit de trei instructori şi un mentor din Germania.

Elevii din program beneficiază de o bursă și vor avea prioritate la angajare în cadrul companiei după absolvire. Înscrierea se face la sediul şcolilor, iar selecţia pentru programul Şcoala Duală în cadrul Bosch Cluj se face pe baza unui test scris, urmat de un scurt interviu, precizează reprezentanții companiei.

Sursa: actual de cluj
Cuvinte cheie: jucu, elevi, pregatire, centru, cluj, bosch

Alte stiri asemanatoare