Selectati editia dorita

Crama Carastelec este prima investiție din România gândită să producă preponderent spumante și vinuri efervescente.

07 Jun 2017

Crama Carastelec este prima investiție din România gândită să producă preponderent spumante și vinuri efervescente. Este situată într-una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin din tară, în apropierea masivului muntos Măgura Şimleului

Investitori sunt straini, provenind in special din Ungaria. Deja, au un portofoliu de vinuri.

Crama

Crama Carastelec a fost concepută pentru a produce spumante cu metodă tradițională, întregul proces de vinificare al acestora având loc în cramă, de la presarea strugurilor, fermentare în sticlă, remuaj, degorjare, până la etichetare.   

Crama – construită în 2011–2012 cu fonduri UE - este o construcţie semiînfundată, pentru a asigura temperatura necesară de 14-15 grade Celsius. Foloseşte tehnologie de climatizare modernă, cu pompe geotermale. Aria utilă desfăşurată a cramei este de 1433 mp.

Echiparea cramei cu utilaje ultramoderne a fost efectuată în anul 2013 si dispune de rezervoare de fermentare din oţel inoxidabil cu sistem de răcire, linie automată de îmbuteliere vin efervescent şi vin liniştit, utilaj de etichetat și de de remuaj pentru spumant. Rezervoarele de inox au o capacitate totală de 2300 hl, din care două rezervoare sunt speciale de presiune pentru producerea vinurilor petiante, iar 4 rezervoare concepute pentru a produce vin roşu. Vinurile maturate sunt produse folosind butoaie de stejar de 225 litri, tip barrique, respectiv de 500 litri.

Proprietarii sunt investitori străini și provin din domeniul vinului,  mai precis în Ungaria deţin plantaţii şi crame de mărimea a 50 hectare în vestul ţării, respectiv de 9 hectare în Tokaj, zonă renumită de producție a vinurilor dulci. 

Plantație

Plantarea soiurilor nobile de viță de vie a fost realizată în 2011 pe 22,4 hectare.

Butucii – 6250/hectar – au fost plantaţi la o distanţă de 2 m/0,8 m, densitate din care rezultă o producție concentrată, calitativ superioară; aceasta creează o concurenţă între butuci,a căror rădăcini ajung mai repede la rocile mai dure de mică.

Soiurile plantate au fost alese luând în considerare terroir-ul şi scopul cramei de a produce preponderent vinuri spumante de calitate superioară. Astfel, am plantat din tripletul de soiuri folosite pentru șampanizare din Champagne, Feteasca Regală dintre soiurile autohtone, şi Rieslingul de Rhin, una dintre varietăţile care ajung la maturare mai târziu, sensibilă la Bothrytis cinerea, numit și „putregaiul nobil“, pentru a avea posibilitatea de a produce vin de desert.

Pinot Noir este soiul care ocupă aproape jumătate din versanții noștri, versanți localizați la aceeași latitudine cu Burgundia. La fel ca și în locul lui de origine, aici, în nordul Transilvaniei, Pinot Noir-ul își regăsește complexitatea și eleganța cuvenită. Pinot Noir stă la baza vinurilor spumante dar este vinificat şi ca vin petiant, iar ca vin liniştit producem din el Blanc de Noir, rosé respectiv vin roşu maturat în butoaie de stejar.

Portofoliu de vinuri

FRIZA

Crama Carastelec este singura cramă din ţară care produce vinuri efervescente, de tipul petiante. În cazul vinurilor petiante, dioxidul de carbon din vin rezultă din propria fermentație a mustului,  iar vinurile au o perlație ușoară (între 1 - 2,5 bar presiune) ceea ce le transmite o maximă fructuozitate şi prospeţime. Brandul dedicat vinurilor petiante este Friza, de la cuvăntul “frizzante” din italiană, care înseamnă carbogazos.


VINCA

VINCA este brandul dedicat vinurilor linistite. Simbolul ales este floarea stilizată a saschiului, sau în latină Vinca Minor. Etimologia cuvântului provine de la cuvântul vincere, care înseamnă a învinge. Vinca învinge iarna, cu frunzele ei vivace, și dă culoare primăverii, simbolizând învierea naturii, a viei. Vinca este simbolul unui nou început.

Vinurile VINCA sunt vinuri linistite, monovarietale, vinificate în stilul lumii noi. Se obţin prin fermentarea şi maturarea în rezervoare de oţel sub temperatură controlată, proces care le conferă un caracter tânăr, proaspăt, răcoritor, cu arome fructuoase/ florale, iar aciditatea elegantă face ca vinul să se asocieze perfect cu nenumărate preparate.


Vinca Classic

Vinurile vinificate în stilul lumii vechi sunt maturate cel puțin o jumătate de an în butoaie de stejar tip barrique (225 litri) și în butoaie de stejar de 500 litri. Sunt vinuri complexe, elegante, care combină abundența aromelor din boabele de struguri atent îngrijite, finețea și rafinamentul aromelor sustrase din butoaiele de stejar.

Vinurile din gama Vinca Classic poartă numele personajelor importante din istoria satului Carastelec, astfel:

Sophia , este un vin creat în onoarea Sophiei Báthory, principesa care în anul 1650 a donat vie şi păduri pentru susţinerea reconstrucţiei bisericii din Carastelec, un Chardonnay sau cupaj baricat din soiuri albe, maturat în butoaie de stejar de 500 litri timp de 8 luni.  

Benedict  este un vin creat în onoarea Papei Benedict al XIV-lea, care în anul 1754 a dăruit bisericii din Carastelec dreptul de a ține hramul. Este un Pinot Noir, maturat în butoaie de stejar de 225, respectiv de 500 de litri.  

 

Sursa: http://www.carastelecwinery.com/galerie.html
Cuvinte cheie: vin, crama, spumant, carstelec, tokaj, vinca, friza

Alte stiri asemanatoare