Selectati editia dorita

Credit Suisse, acuzata ca a ajutat clientii americani sa ascunda 10 mld. de dolari

28 Feb 2014

Senatul Statelor Unite acuza Credit Suisse ca a ajutat clientii americani sa ascunda de fisc 10 miliarde de dolari, dar conducerea bancii elvetiene da vina pe un numar mic de angajati si sustine ca nu a stiut nimic, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

"Unii bancheri din Elvetia au facut mari eforturi sa ascunda comportamentul incorect de conducerea executiva a Credit Suisse. Comportamentul incorect al angajatilor a incalcat politica bancii si nu a fost cunoscut de conducerea executiva, dar acceptam responsabilitatea si regretam profund actiunile acestor angajati", a declarat directorul general al Credit Suisse, Brady Dougan, intr-o declaratie sustinuta in timpul audierii intr-un comitet al Senatului american.

Presiunile asupra lui Dougan sunt in crestere. Congresul SUA cere Departamentului de Justitie sa face progrese in investigatia veche de trei ani referitoare la evaziunea fiscala sustinuta de banca elvetiana in SUA, in timp ce autoritatile de reglementare cerceteaza posibile artificii contabile pentru mascarea declinului operatiunilor de private banking.

Intr-un raport al Senatului american se arata ca 1.800 de angajati ai Credit Suisse au ajutat clientii americani sa ascunda 10 miliarde de dolari de autoritatea fiscala (Internal Revenue Service), in timp ce o investigatie penala nu a reusit sa obtina numele detinarilor de conturi.

"Adevarul trist este ca epoca secretului bancar nu s-a incheiat. Secretul bancar a fost discreditat si condamnat, dar nu a disparut", a spus senatorul Carl Levin, democrat din Michigan, care prezideaza comitetul in care a avut loc audierea.

Comitetul a criticat faptul ca banca nu a luat masuri disciplinare impotriva angajatilor vinovati. Din cei 1.800 de angajati ai Credit Suisse care au servit clienti americani, numai 10 au fost sanctionati si niciunul nu a fost concediat.

Potrivit raportului, Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana, a ajutat clientii sa insele fiscul prin infiintarea de conturi pe nume false si evitarea comunicarii prin email, la livrarea extraselor de cont. Unul dintre clienti ar fi primit un extras de cont ascuns in revista Sports Illustrated.

Bancherii Credit Suisse au atras clienti americani bogati la evenimente organizate de banca, precum balul elvetian anual din New York sau turnee de golf din Florida si Nassau, Bahamas.

Aproape 10.000 de clienti americani au vizitat o sucursala a Credit Suisse situata in aeroportul din Zurich, folosind un cod cu numele SIOA5.

Dougan a explicat la audiere ca sucursala din aeroport a fost necesara pentru ca multi clienti americani au calatorit in Elvetia pentru a schia si nu pentru a merge la Zurich.

Unul din clienti, cu un cont de 2,6 milioane de dolari, a povestit despre intalnirea anuala cu un bancher al Credit Suisse. La sosirea la banca a luat un lift fara butoane, controlat prin telecomanda. S-a intalnit cu bancherul respectiv intr-o camera cu pereti albi, fara elemente distinctive. Dupa intalnire, clientul a semnat un ordin pentru distrugerea extraselor de cont vizualizate si a respins ofertele de a retrage bani, potrivit raportului.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: senatul american, secretul bancar, Credit Suisse, Elvetia, IRS, ancheta

Alte stiri asemanatoare