Selectati editia dorita

Cutremur la Posta. Ies la iveala pagube de milioane de euro in urma ÔÇ×abuzurilor in serviciuÔÇť

10 Sep 2013

Trei contracte paguboase semnate de reprezentantii Postei in 2006 si 2009 au fost scoase la iveala de Corpul de control al prim-ministrului, care a realizat un control la operatorul de servicii postale la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Compania de stat Posta Romana ar fi fost pagubita prin semnarea contractelor de asociere in participatiune cu Smart Telecom Solutions (incheiat in iulie 2006) si Posh Telecom Solutions (incheiat in 2009), ce au prestat servicii de intermediere a platilor efectuate in regim electronic. Potrivit calculelor ZF pe baza datelor din raportul furnizat de Corpul de control al prim-ministrului, paguba ar fi de 6 mil. euro.

Controlul de la Posta Romana este unul dintre putinele efectuate de autoritati in companiile de stat cu pierderi de zeci de milioane de euro si a fost facut de Corpul de control al premierului la cererea DNA. Raportul care denunta sefi si angajati ai Postei ce au facut „abuz in serviciu“ va fi inaintat aceleiasi institutii pentru demararea anchetelor legale.

Un alt contract care a adus pagube Postei este cel cu firma G4S Cash Solutions (incheiat in 2006), care a asigurat transportul bunurilor de valoare.

Incheierea de contracte paguboase sub conducerea unor manageri numiti politic si lipsa unei strategii eficiente au dus Posta la pierderi de 536 milioane de lei (121 mil. euro) in perioada 2009-2012, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finante. Asta desi Posta administreaza 5.600 de oficii postale, cea mai mare retea de distributie din tara, iar pana anul acesta compania s-a bucurat de monopol pe trimiterile de mici dimensiuni.

Posta putea fi o companie profitabila daca nu era „devalizata si jumulita intr-o maniera oribila“, afirma in iunie Dan Nica, ministrul pentru societatea informationala.

Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei, a declarat pentru ZF ca noua conducere (cu Ion Smeianu, director general – n.n.) a reziliat contractul cu Posh Telecom in august, fara daune ulterioare, si ca a colaborat cu organele de control. „Sa fie introduse sanctiuni prompte pentru cine incalca legea“, a comentat si Aurelian Dochia, analist economic. „Statul trebuie sa isi protejeze mai bine avutia. Asta inseamna masuri de la cadrul legislativ pana la oamenii pe care ii numeste acolo. Atata vreme cat exista societate de stat, exista posibilitatea sa fie pradata.“

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: Posta, pagube, abuzuri in serviciu, corpul de control, DNA

Alte stiri asemanatoare