Selectati editia dorita

Topul celor mai mari banci

25 Feb 2014

Banca Transilvania, UniCredit, Raiffeisen si ING au continuat sa-si creasca activele, in timp ce liderii sistemului bancar BCR si BRD au ramas pe trendul negativ din ultimii ani.

Banca Transilvania si-a consolidat locul al treilea in clasamentul cotelor de piata dupa active, ajungand la aproape 9% la sfarsitul lui 2013, in conditiile majorarii cu circa 8% a soldului creditelor nete. In cinci ani de criza banca specializata pe finantarea IMM-urilor a castigat 3,5 puncte procentuale la cota de piata, inregistrand cea mai mare expansiune de pe piata obtinuta prin crestere organica, nu prin achizitii.

UniCredit a urcat in premiera pe locul al patrulea, marindu-si cota de piata cu o jumatate de punct procentual, pana la 7,6%, inclusiv pe seama preluarii unor active de retail in valoare de 315 mil. euro de la RBS.

Banca de stat CEC Bank a alunecat pe 5, reusind doar sa-si conserve cota de 7,4%, dupa ce a pus frana la achizitiile de titluri de stat.

Raiffeisen a sarit pragul de 7%, ajungand la un varf record de 7,3% dupa ce in urma cu aproape un an a cumparat active de retail de peste 90 mil. euro de la Citibank. Cu toate acestea, austriecii nu au intrecut CEC Bank, dar s-au apropiat amenintator.

ING Bank a urcat doua locuri in clasament, ajungand pe pozitia a saptea la sfarsitul lui 2013. Semnificativa este cresterea cotei de piata la 5% - pragul care separa liga bancilor mari de restul jucatorilor, semnalizand atingerea unei mase critice de business, necesara sustenabilitatii pe termen mai lung. Spre deosebire de UniCredit si Raiffeisen, ING a avansat exclusiv prin crestere organica.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: banci, sistem bancar, top, active

Alte stiri asemanatoare