Selectati editia dorita

CEDICROM – „Creșterea capacității sectorului de sănătate românesc pentru a pune în aplicare programe de screening organizat pentru cancerul adecvat la intervenții de detectare precoce eficiente”

24 Feb 2016

CEDICROM - „Creșterea capacității sectorului de sănătate românesc pentru a pune în aplicare programe de screening organizat pentru cancerul adecvat la intervenții de detectare precoce eficiente" este un proiect al Institutului Oncologic "Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca. Finanțat din fonduri norvegiene, acest proiect vine să completeze resursele programului de screening a cancerului de col uterin în ţara noastră şi are ca obiectiv un set de 10.000 de teste Babes-Papanicolau gratuite pentru femeile cu vârste între 18 si 63 ani. Tot în cadrul proiectului au fost achiziţionate două unități mobile pentru efectuarea testelor direct în comunităţile interesate.


Lansat în martie 2015, proiectul CEDICROM este susţinut nu numai financiar de către norvegieni ci şi prin specialiştii nordici în lupta cu teribila boală. Norvegienii vin la Cluj nu numai cu suport financiar, ci și cu experiența lor în lupta pentru prevenirea cancerului. "În afara faptului că ne ajută financiar, partenerul norvegian, Registrul lor Național de Cancer ne ajută cu know-how-ul. În colectivele de training și de elaborare de metodologii de screening și de curricule de pregătire de specialiști în fiecare domeniu, în registre de cancer, în screeningul de col uterin avem câte un reprezentant norvegian. Nu în ultimul rând avem un reprezentant norvegian care studiază o componentă de cercetare a proiectului" a explicat dr. Florian Nicula, directorul proiectului CEDICROM.

Etapa nouă, obiective ambiţioase

În etapa actuală a proiectului CEDICROM, specialiştii Institutului Oncologic "Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca, vin cât mai aproape de minorităţile naţionale şi grupurile defavorizate. S-a demarat o intensă campanie de informare a populaţiei din grupul ţintă. "Astfel, încercăm să ajungem la femeile din grupurile rome, la cele din grupurile de Huţuli (ucrainienii din Maramureş), la slovacele din zona Nadlacului, dar şi la femeile din minorităţile ruţilor-lipoveni din Delta Dunarii. Nu în ultimul rând, vom ajunge şi la grupurile izolate de moţi din Apuseni", explică dr. Florian Nicula, directorul proiectului CEDICROM.

După o intensă campanie "din-uşă-în-uşă", specialiştii CEDICROM împreună cu medicii de familie şi alţi colaboratori din zonele de interes, vor realiza testarea GRATUITĂ a femeilor din grupul ţintă, la faţa locului, direct în comunităţi, cu ajutorul unităţilor mobile.
După ce au reuşit să testeze aproximativ 50 % dintre femeile cu grad de risc din judeţul Cluj, specialiştii Institutului Oncologic "Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca îşi îndreaptă atenţia către satele izolate și mai ales acelea unde medicii de familie nu asigură femeilor accesul la programul de screening național. Aceste este şi unul dintre motivele pentru care CEDICROM a ales să-şi dezvolte proiectul spre comunităţile naţionale şi grupurile devaforizate de mai sus.

Pentru o mai bună stare de sănătate

Acest tip de programe sunt programe care trebuie să se desfășoare, să fie finanțate pe durata a ani de zile, decade de-a dreptul, pentru a-și putea dovedii efectul asupra indicatorilor de incidență și mortalitate. Ele necesită pe lîngă finanțarea continuă și o asigurare a calității atât a intensității acoperirii screeningului cât mai ales a calității testelor în sine și, nu în ultimul rând, o finalizare a tratatemtului leziunilor depistate în cadrul acestor programe.

"Așteptăm în final, de la acest proiect, o îmbunătățire a întregii activități și a performanțelor unității noastre de management, dar viza finală este ca, de altfel în tot ceea ce facem noi și instituția noastră, o mai bună stare de sănătate a populației pe care o deservim" declară în final dr. Florian Nicula, directorul proiectului CEDICROM. .

Despre Unitatea Mobilă......

În cadrul proiectului CEDICROM al Institutului Oncologic "Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca au fost achiziţionate stații mobile, adică două mașini 4x4, care vor asigura infomarea și prelevarea de teste în teritoriu.
Proiectul are între obiective principale şi studiul barierelor accesului populației rome și a altor populații din rândul minorităţilor sau defavorizate la programul național de screening al cancerului de col uterin. Totul pentru îmbunătățirea performanțelor registrelor de cancer.

Prin unitatea mobile se va realiza gratuit, teste HPV populației feminine cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani din grupurile defavorizate ale populației rome, etnice slovace, rușii lipoveni, huțulii din Maramureş sau populația izolată din Munții Apuseni, dar și alte populații din mediul rural care au acces limitat la screening prin ne-implicarea sau implicarea redusă a medicilor de familie și, uneori, prin lipsa unei informări corespunzătoare.

Sursa: moneystreet
Cuvinte cheie: cedicrom, proiect

Alte stiri asemanatoare