Selectati editia dorita

Cat se poate supravietui in Romania, cu un salariu mediu pe economie?

23 Apr 2014

Romanii isi pot asigura 16 cosuri zilnice dintr-un castig salarial mediu net lunar (395 de euro), in timp ce maghiarii si polonezii depasesc 20 de cosuri. Mai saraci decat noi sunt doar bulgarii.

 

Daca un roman cu un salariu mediu net si-ar cheltui toti banii pe mancare, acesta si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar, pe cand un polonez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50, arata un studiu al patronatelor din industria alimentara. Mai rau decat noi la acest capitol sta doar Bulgaria, unde cu un salariu mediu net lunar populatia isi poate asigura numai 13 cosuri zilnice.


De exemplu, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. Una dintre explicatiile patronatelor este ca polonezii platesc TVA de doar 5% la carne si preparatele din carne, fata de 24%, cat platim noi. In acelasi timp, diferenta atat de mare intre TVA de la noi si TVA de la vecinii nostri europeni slabeste considerabil competitivitatea producatorilor romani. Asta s-a dovedit la inceputul anului, cand in Ungaria a fost micsorata cota de TVA pentru carnea de porc, de la 27% la 5%.


In Uniunea Europeana, Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care fata de cel din Marea Britanie este de sase ori mai mic. In ultimul trimestru din 2008, cand Romania intra in marea criza economica, veniturile medii ale unei gospodarii erau de 2.319 lei lunar; dupa cinci ani, in trimestrul al patrulea din 2013, veniturile au ajuns la 2.624 de lei, reiese din datele Institutului National de Statistica. Matematic vorbind, cresterea veniturilor a fost de 13,1% intre 2008 si 2013, perioada in care media preturilor a crescut cu 24,3%, fapt care arata adevaratele dimensiuni ale scaderii puterii de cumparare a familiilor.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: uniunea europeana, puterea de cumparare, tva, carne, salariul mediu, cosul de consum, cosul zilnic, evaziune

Alte stiri asemanatoare