Selectati editia dorita

Circa un sfert de milion de romani sunt sub-ocupati, muncind mai putin de 40 ore/saptamana

24 Apr 2014

Numarul persoanelor subocupate (care lucrau sub 40 de ore saptamanal, fiind disponibile sa lucreze mai mult) a urcat in 2013 cu 10.000 de persoane, ajungand la 249.000 de romani, a transmis miercuri Statistica. Subocuparea intervine fie ca urmare a unor masuri pe care le iau firmele ca varianta la disponibilizari, fie ea apare in statistici din cauza muncii la negru: multi angajatori trec in contractele de munca un program de lucru de doua ore/zi pentru a plati impozite mai putine.

Mai toate guvernele de pana acum au fost fericite sa poata camufla prin pensionari anticipate si migrare spre rural sub-ocuparea fortei de munca necalificate din Romania. Somajul este totusi mic, iar in spatele lui ar putea sta faptul ca in zona rurala multi oameni de varsta activa sunt practic someri, chiar daca nu figureaza in statistici.

Potrivit Statisticii, din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (6,65 milioane persoane),  448.000 persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 15.000 fata de anul precedent).  

Sursa: hotnews.ro
Cuvinte cheie: statistica, subocupare, ore de munca, 40 de ore

Alte stiri asemanatoare