Selectati editia dorita

Frauda la Stat: sefii isi decontau produse Louis Vuitton, Cartier si Vertu

24 Apr 2014

Guvernul a sesizat nereguli la Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania), controlata de stat prin Eximbank, si va sesiza parchetul Corpul de control a descoperit faptul ca fosta conducere a decontat cheltuieli in scop personal, precum vacante, mese la restaurant, bijuterii.

Din dispozitia premierului Victor Ponta, Corpul de control a efectuat o verificare la Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania) S.A., avand ca obiect verificarea respectarii de catre conducerea societatii a dispozitiilor legale incidente si a normelor interne referitoare la angajarea si efectuarea cheltuielilor, achizitia de bunuri si servicii si modul de gestionare a patrimoniului. Compania are ca obiect principal de activitate efectuarea de operatiuni si activitati de asigurare (cu exceptia asigurarilor de viata) si, ca obiect secundar, realizarea unor activitati de reasigurare, avand un capital social in suma totala de 44,1 milioane lei detinut, in procent de 93,78%, de catre Eximbank, in calitate de actionar majoritar fondator, precum si de actionari persoane fizice, in procent de 6,22%, statul fiind astfel, in mod indirect, actionar majoritar, noteaza Mediafax.

In document se arata ca, in perioada supusa controlului, din conducerea executiva a "CARE Romania" au facut parte Radu Frincu in calitate de presedinte al directoratului, in perioada 19 mai 2010- 8 iulie 2013, Constantin Banu ca membru al directoratului, in perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013, Alexandru Neferoiu, tot ca membru al directoratului, in perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013. In septembrie 2012, presa a relatat ca Radu Frincu a fost girat la conducerea EximAsig de catre guvernarea PDL, prin intermediul lui Bebe Ionescu, actualul cuscru al presedintelui Traian Basescu.

"In concluzie, conform datelor comunicate de institutiile competente, s-a constatat faptul ca domnul Radu Frincu a detinut functia de presedinte al directoratului Companiei "CARE Romania" S.A. desi nu a indeplinit o conditie obligatorie prevazuta de normele legale pentru ocuparea functiei de membru al directoratului unei societati de asigurari, si anume sa aiba studii superioare, intrucat nu a facut dovada absolvirii unor studii superioare", se arata in raportul de control. O alta constatare este ca, in perioada 2010-2013, cand Radu Frincu a indeplinit functia de presedinte al directoratului, a fost consemnata o pierdere de 23,4 milioane lei pentru companie.

Inspectorii mai arata ca, in timpul mandatului de presedinte, Radu Frincu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaratia de avere, a cheltuit, impreuna cu Constantin Banu, 831.177 lei si 53.173 euro din fondurile companiei in interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei, a decontat 65.895 lei si 31.663 euro pentru sejururi efectuate impreuna cu familia sau cu alte persoane la lbiza, la Cannes, la Disneyland-Paris si in statiunea lschgl din Austria, a decontat 12 note de plata pentru mese servite de sotia sa la restaurant, si-a cumparat anvelope noi la masina, produse Louis Vuitton, bijuterii Cartier, un telefon Vertu produs de divizia de lux Nokia, un televizor SmartTV, Domnul precum si 2.000 euro la o firma din Milano pentru servicii de consultanta de imagine din banii companiei.

La acestea se adauga cheltuieli decontate pentru imbracamite din Milano, deplasari cu taxiul la Londra, inchirierea de masini de lux la Saint Tropez si la Nisa, transport cu elicopterul la Monte Carlo. La randul sau, Constantin Banu a decontat cheltuieli pentru un sejur in statiunea San Benedetto del Tronto din Italia, precum si produse Louis Vuitton si articole de pescuit. Raportul de control al fost transmis Parchetului, pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala, Autoritatii de Supraveghere Financiara, Curtii de Conturi, Agentiei Nationale de Integritate, Ministerului Finantelor si Eximbank.

Sursa: www.wall-street.ro
Cuvinte cheie: Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania, Guvernul, Parchetul, corpul de control, CARE Romania, Exim Romania

Alte stiri asemanatoare