Selectati editia dorita

Saracia romanilor a fost provocata de stat, prin regimul de taxe si impozite, acuza oamenii de afaceri

06 Feb 2014

Numeroasele masuri de politica fiscala luate de guvernele Romaniei de la inceputul crizei au aratat lipsa unei strategii coerente in acest domeniu si au creat saracie, potrivit unui studiu intocmit de avocatul Gabriel Biris, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"La noi, aruncatul cu vina in spatele celuilalt fiind principala preocupare si sportul national, inaintea oinei, asa ca am simtit nevoia sa fac un studiu, un inventar al masurilor de politica fiscala de la inceputul crizei. In maxim o luna de zile voi extinde studiul pana la 1 ianuarie 2005. Ce am vrut sa facem cu acest inventar este sa punem o oglinda - sa aratam, nu sa incriminam - si sa vada inclusiv decidentii politici, dar si suporterii unuia sau altuia dintre partidele din Romania, ca de fapt, in realitate, toti au avut un singur tip de abordare: acela de a mari impozite si taxe, de a agresa mediul de afaceri, agresiune care ne-a dus pana la urma in situatia in care suntem acum", a declarat Gabriel Biris intr-o conferinta de presa organizata de AOAR.


Inventarul nu contine toate modificarile de forma sau care tin de modul de declarare a unor impozite si taxe, ci doar modificarile aduse de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, care au avut un impact direct in modul de calcul si plata al impozitelor de catre contribuabili.


"Mediul de afaceri are ca problema esentiala predictibilitatea. Atat timp cat lucrurile nu sunt predictibile, nu poti sa functionezi, nu poti sa-ti faci business-plan cand dintr-un moment in altul mai ai o ordonanta de urgenta care schimba regulile jocului", a declarat, in deschiderea conferintei, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei.


Prima concluzie in urma analizei celor 155 de modificari: acestea au generat saracie "in mod masiv". Totodata, autoritatile au aratat ca nu au o filosofie fiscala care sa poata fi contrapusa solicitarilor de austeritate venite din partea institutiilor financiare internationale.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Impozite, saracie, Romania, stat, oameni de afaceri, AOAR, criza economica, Taxe

Alte stiri asemanatoare