Selectati editia dorita

Tanarul cercetator din Cluj care a inventat ambalajul ANTIMICROBIAN natural a fost premiat in Austria

08 Jul 2014

Un tanar cercetator clujean, care a inventat un ambalaj antimicrobian produs din extracte din carapacea melcilor, alge si alte ingrediente naturale, este primul roman care primeste premiul ‘Danubius Young Scientist Award 2014′, transmiteAgerpres.

 

Premiul ‘Danubius Award’ a fost creat in 2011 de catre Ministerul Federal Austriac pentru Stiinta si Cercetare (BMWF), in colaborare cu Institutul regiunii danubiene si a Europei Centrale, cu intentia de a premia personalitati cu rezultate stiintifice remarcabile din zona danubiana. Anul acesta, pentru prima data, a fost instituit un premiu destinat tinerilor cercetatori.

 

Premiul i-a fost acordat clujeanului Dan Vodnar pentru vizibilitate internationala in ceea ce priveste munca sa. Una dintre inventiile premiate ale tanarului, care este cercetator la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USMAV) din Cluj, este ambalajul cu actiune antimicrobiana.

Pixuri biodegradabile

Dan Vodnar se ocupa cu obtinerea de polimeri din substante naturale, de mai multi ani. In timpul doctoratului, el a studiat posibilitatea obtinerii de bioplastic (PLA) din acid lactic.

‘Am facut pixuri cu acest bioplastic, care se pot degrada in natura, in compost, undeva la cinci saptamani, spre deosebire de pixurile conventionale care se degradeaza in 200 de ani. 90 la suta din el este biodegradabil. 10 la suta reprezinta pasta. Apoi am lucrat intr-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente si am incercat sa gasesc o solutie la problema aceasta a mancarurilor ‘ready to eat’, care sunt usor de consumat la birou, dar sunt usor de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot sa produca toxiinfectii. In SUA, exista studii care arata ca undeva la 15 la suta din decesele cauzate de toxiinfectie alimentara sunt produse de aceasta listeria’, a spus Vodnar, citat de Agerpres.

Ambalajul antimicrobian este format din polimeri naturali extrasi din carapacea melcilor si din alge si are inglobat in el biomolecule din ceai verde, busuioc, menta sau alte feluri de plante. Dan Vodnar a facut apoi cercetari minutioase asupra efectelor de inhibitie pe care ambalajul le are asupra carnii contaminate cu listeria.

‘Contaminarea carnii se poate face strict la suprafata, ea nu poate veni din interior si este o contaminare ulterioara procesului de gatire. Sigur, producatorii adauga multe E-uri din categoria conservantilor care au si activitate antimicrobiana. Dar intrebarea mea a fost de ce sa adaugi conservanti intr-o cantitate atat de mare intr-un produs cand organismul tau nu are nevoie de ele’, a spus Dan Vodnar.

Ambalajul antimicrobian ar proteja astfel produsele, mai ales pe cele din carne, de contaminare cu listeria si ar fi o solutie care ar permite evitarea ingerarii de conservanti de catre consumator.

Sursa: voceatransilvaniei.ro
Cuvinte cheie: dan vodnar, ambalaj antimicrobian, clujean

Alte stiri asemanatoare