Selectati editia dorita

Tara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume

23 Aug 2013

Qatarul, altadata una dintre cele mai sarace tari de pe Glob, a devenit, datorita resurselor de petrol si de gaze, cea mai bogata de pe Glob. Qatar este tara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, depasind Luxemburgul, conform datelor FMI. 

Populatia statului Qatar este de 1,7 milioane de persoane, iar PIB-ul  pe cap de locuitor este de  106.284 dolari. In Qatar se regaseste combinatia ideala intre bogatie, dezvoltare si numarul redus de locuitori, insa nu multi sunt aceia care ar dori sau ar putea sa locuiasca in aceasta tara.


Din punct de vedere statistic, in Qatar nu exista oameni saraci. O spun o serie de rapoarte oficiale, ca de exemplu cel al Bancii Mondiale, care arata ca  rata populatiei sarace din acest stat este exact 0%.Mai mult, statisticile CIA arata ca in Qatar rata somajului este de doar 0,5%, in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai mare din lume la ora actuala, depasind state precum Elvetia sau Luxembourg.


Sa trecem la capitolul II: epoca petrolului. 1939 e anul cand s-a descoperit petrolul. Din pacate, n-a fost exploatat comercial pana dupa al doilea razboi mondial. Ce influenta a avut? A schimbat fata aceastei tari, asa cum se poate vedea azi. A facut, de asemenea, ca toti cei care strabateau desertul in cautare de apa, in cautare de alimente, incercand sa aiba grija de animale -- sa se urbanizeze.

Sa privim situatia prezenta.  Care este populatia actuala? E 1,7 milioane de oameni. Asta in mai putin de 60 de ani. Cresterea medie a economiei Qatarului e de aprox. 15% in ultimii 5 ani. Durata de viata a urcat la 78 de ani. Consumul de apa a crescut la 430 de litri. Acesta valoare e printre cele mai mari din intreaga lume. Am trecut de la a nu avea apa deloc la consumul cel mai mare comparativ cu orice alta natiune. Nu stiu daca a fost o reactie la lipsa apei.

"Asta e situatia in Qatar, pentru cei care nu stiu. Avem o rezerva de apa de doar doua zile. Importam 90% din alimentele noastre, si cultivam mai putin de 1% din pamantul tarii noastre. Agricultorii pe care ii avem intr-un numar oricum limitat au fost fortati in afara practicilor agricole ca urmare a politicii de piata deschisa si a competitiei cu marile corporatii etc. Ne confruntam si cu riscuri. Aceste riscuri pot afecta direct durabilitatea si continuitatea acestei natiuni", spune inginerul Fahad Al-Attiya, in cadrul unei conferinte tinuta la TED Talks. 

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: PIB, Qatar, petrol, gaze, bogatie, apa

Alte stiri asemanatoare