Selectati editia dorita

Tara europeana in care toti cetatenii au devenit milionari

11 Jan 2014

Toti cetatenii Norvegiei au devenit miercuri milionari in moneda nationala dupa ce valoarea activelor celui mai mare fond de investitii de stat a crescut ca urmare a exploziei preturilor la petrol si gaze, informeaza Reuters.

Valoarea activelor fondului Government Pension Fund Global  a crescut la peste 5.110 miliarde de coroane norvegiene  (600 de miliarde de euro) inca din prima saptamana  a anului 2014, valoare de peste un milion de ori mai mare decat populatia Norvegiei la cel mai recent recensamant (5.096.300).

Este pentru prima oara cand valoarea fondului a ajuns la peste 1 milion de coroane pentru fiecare cetatean, spune Thomas Sevang, purtatorul de cuvant al bancii centrale.

Fondul a ajutat statul sa depaseasca eventualele crize ce puteau aparea in urma modificarilor neprevizibile ale preturilor la petrol si gaze. Norvegia este al saptelea exportator de petrol din lume.

Totusi, norvegienii nu pot accesa sau cheltui banii. Desi scopul fondului de stat este sa asigure bunastarea generatiilor viitoare, guvernul norvegian utilizeaza o parte din bani pentru a-si finanta partial bugetul, insa nu mai mult de 4% din valoarea activelor. Sumele trase la buget din fond asigura plata subventiilor si a ajutoarelor sociale, care descurajeaza oamenii sa lucreze, noteaza Reuters.

Valoarea fondului reprezinta 183% din PIB-ul Norvegiei si se estimeaza ca va atinge 220% pana in 2030. 

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: milionari, banca centrala, fond, gaze, petrol, norvegia

Alte stiri asemanatoare