Selectati editia dorita

Tara surpriza care ocupa locul secund privind marfurile contrafacute

30 Apr 2014

Se stie ca in China se produc cele mai multe falsuri din lume. Ce nu se stie e ca pe locul al doilea in acest top se gaseste, de ani de zile, Germania.

Steffen Zimmermann, directorul „Asociatiei pentru protejarea produselor si a proprietatii intelectuale“ din cadrul Uniunii Constructorilor de Masini si Utilaje (VDMA) a prezentat rezultatele celui mai nou studiu al asociatiei privind falsificarea produselor. Incepand din 2003, VDMA chestioneaza toate firmele membre, la fiecare doi ani. Iar numarul companiilor care se declara afectate de piraterie creste in continuu.

„Conform recentului studiu, tocmai a fost atins un nou record: peste 70% din firme intampina probleme din cauza pirateriei“, afirma Zimmermann. „Daunele au fost de aproximativ 7,9 miliarde de euro numai in sectorul de masini si utilaje, numai in 2013!“. La o cifra de afaceri de aproape 8 miliarde de euro ar fi putut fi create circa 38.000 de locuri de munca, calculeaza Zimmermann.

De falsificat, se falsifica orice. “ La masinile industriale se copiaza partile metalice si software-ul. Plus piesele de schimb. Uneori e copiat numai designul“, adauga Zimmermann. „Structura interioara difera de original, iar masina nu functioneaza la parametri optimi. De fapt, mie astea imi plac cel mai mult“, mai spune el, "fiindca iti dai seama imediat ca ai de-a face cu un produs contrafacut."

In primul rand, firmele concurente obisnuiesc sa plagieze - au declarat antreprenorii germani chestionati in cadrul studiului. „Pe locul al doilea se gasesc atelierele sau fabricutele underground, amenajate prin curti interioare sau garaje, in care se produce in conditii vitrege atat pentru angajati cat si pentru sanatatea acestora“, sustine Zimmermann. „Pe ultimul loc ar fi furnizorii si clientii care livreaza/cumpara in mod deliberat asemenea marfuri“, mai spune el.

Cum de s-a ajuns aici? „Motivele sunt variate. Intr-o anumita masura e vorba de mentalitatea cumparatorului. Se stie ca in Germania omul se uita mai intai la pret si abia dupa aceea la calitate“, marturiseste Zimmermann. Spre deosebire de falsurile din China care, de regula, sunt grosolane si de proasta calitate, marfurile contrafacute de provenienta germana sunt bine realizate, sunt "falsuri High-tech", mai spune reprezentantul VDMA.

Metoda preferata a falsificatorilor: "re-engeneering". Altfel spus, produsul este dezasamblat, componentele, procesele si modul de functionare sunt minutios analizate. Sapte din zece articole sunt create prin acest procedeu. Apoi ar mai fi produsele realizate uzand de experienta profesionala a unor fosti angajati. Doar 15% din falsuri apar pe piata prin spionaj industrial clasic.

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: produse, fabricatie, calitate germana, contrafacut, china

Alte stiri asemanatoare