Selectati editia dorita

Top 3 spagi promise/cerute in Romania. Cazul Mita la CFR urca pe primul loc in clasamentul DNA

01 Feb 2014

Mita de 3 milioane de euro care ar fi fost promisa de omul de afaceri Gruia Stoica urca pe locul 1 in topul spagilor anchetate de DNA, dupa mita de 1, 4 milioane de euro de la Hidroelectrica urmata de mita pretinsa de un director APIA in valoare de 1, 2 milioane de euro.

In toate cele trei cazuri, este vorba de bani pretinsi sau promisi pentru incheierea unor contracte de zeci sau sute de milioane de euro. Valoarea contractului in dosare mita la CFR depaseste 100 de milioane de euro , contractul Hidroelectrica ar fi fost de 263 milioane euro iar contractele vizate la APIA insumau  aproximativ 16 milioane euro.

Cazul mita la CFR. Din Rezolutia mentionata a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentand SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti, i-a oferit avocatului Bostina Doru-Catalin suma de 3.000.000 euro, in schimbul influentei pe care avocatul a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfa” S.A (unul dintre competitori), in scopul divulgarii, de catre acesta din urma, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a pretului pe care societatea pe care o conduce urma sa il ofere, in cadrul licitatiei. (comunicatul DNA din data de 29 ianuarie 2014)

Cazul mita la Hidroelectrica. Referatul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in cazul scandalului de mita la Hidroelectrica arata ca Ion Mihaila, consilier al ministrului Energiei Constantin Nita, ar fi intermediat in octombrie 2013 mituirea lui Remus Vulpescu (denuntator in dosar, actualmente director de cabinet al ministrului Finantelor) pentru ca acesta sa ia o decizie in favoarea firmei clujene Energon Power and Gas. Stenogramele arata ca Mihaila, impreuna cu Eugen Bradean (la acea vreme director in Hidroelectrica), i-ar fi promis lui Vulpescu 1,4 milioane de euro pentru a accepta un contract favorabil firmei clujene si defavorabil Hidroelectrica.

Cazul mita la APIA. Rechizitoriul procurorilor DNA in dosarul de coruptie de la Agentia de Plati in Agricultura (APIA) din noiembrie 2013 arata cum Aurel Pana (membru PC, director adjunct al APIA Bucuresti la acel moment) ar fi cerut un comision de 10% de la o firma pentru a-i atribui un contract. Contractele vizate au o valoare totala de aproximativ 16 milioane euro, iar DNA sustine ca Aurel Pana i-a cerut unui reprezentant al firmei vizate un comision de 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atat direct, cat si prin intermediul lui Mugur George Voinea, urmarit penal si el. 

Sursa: hotnews.ro
Cuvinte cheie: hidroelectrica, gruia stoica, mita, aurel pana, apia, cfr

Alte stiri asemanatoare