Selectati editia dorita

Topul celor mai valorosi pictori romani

28 Oct 2013

Constantin Brancusi ocupa prima pozitie in Topul 100 cei mai valorosi pictori romani, aflat la cea de-a doua editie, tabloul sau "Studiu pentru domnisoara Pogany" fiind vandut la o licitatie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro

Top 100 cei mai valorosi pictori romani se bazeaza pe valorile de tranzactionare a lucrarilor realizate de artistii romani, luand in considerare indexurile de arta interne si internationale."Primele cinci pozitii nu apartin Romaniei cunoscute, ci apartin Romaniei celebre, dar in afara granitelor, nu pietei romanesti de arta. Este un top al pietei romanesti de arta care vorbeste in mai mica masura de piata romanesca de arta si in mai mare masura de piata internationala de arta", a spus Alexandru Baldea, managing partner Artmark.


Astfel, pe primul loc in Top 100 cei mai valorosi pictori se afla Constantin Brancusi, a carui lucrare "Studiu pentru domnisoara Pogany" a fost vanduta la o licitatie la Londra, in iunie 2013, pentru suma de 1.531.400 de euro.


Al doilea loc in acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului romanesc. Opera sa "Cazul straniu al domnului K" a fost vanduta la licitatia Calmels - Cohen, in aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro.


Locul al treilea in topul celor mai valorosi pictori romani ii revine lui Reuven Isaac Rubin (Zelicovici), a carui pictura "Ierusalim vazut de pe muntele Maslinilor" a fost vanduta la o licitatie din New York, din decembrie 2012, cu suma de 341.325 de euro.


Locul al patrulea al clasamentului ii revine pictorului Vilmos Aba - Novak, a carui lucrare "Circul mare" a fost cumparata, in decembrie 2009, la o licitatie din Budapesta, cu suma de 306.850 de euro.


Ocupantul locului al cincilea este Stefan Luchian, care, in topul de anul trecut, s-a pozitionat pe locul al patrulea. Cea mai mare tranzactie efectuata pe piata din Romania in 2013 a fost a unei opere a pictorului Stefan Luchian. Astfel, pictura "Doua fete" a fost vanduta la licitatia Goldart, din aprilie 2013, de la Bucuresti cu suma de 300.000 de euro.


Nicolae Tonitza ocupa locul al saselea, pictura "In iatac" fiind vanduta in decembrie 2011, la licitatia Artmark, cu suma de 290.000 de euro.


Nicolae Grigorescu se afla pe locul sapte, "Tarancuta odihnindu-se" fiind vanduta in aprilie 2011, la Bucuresti, cu suma de 270.000 de euro, iar Arthur Aron Segal se situeaza pe locul opt, cu "Caderea omului", care a fost vanduta cu 228.595 de euro, la o licitatia din februarie 2009, de la Londra.


Pe locul al noualea se situeaza Adrian Ghenie, a carui pictura "Regele" a fost cumparata cu 212.238 de euro, la o licitatia din iunie de la Londra, iar locul al zecelea il ocupa Istvan (Stefan) Szonyi. Opera sa "Viaduct pe Dunare" a fost vanduta cu suma de 204.500 de euro.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: Constantin Brancusi, pictor roman, Studiu pentru domnisoara Pogany, Londra, Artmark, Capital

Alte stiri asemanatoare