Selectati editia dorita

Vintu si Liviu Luca, judecati pentru delapidarea SNP Petrom

03 Feb 2014

Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan si alte sapte persoane au fost trimisi in judecata, in dosarul in care sunt acuzati de spalare de bani si delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la peste 12 milioane de euro, conform Mediafax.

Liviu Luca, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, Zizi Anagnastopol, in calitate de reprezentanti ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) si membri ai Consiliului Director al Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, la data faptelor, Reveica Davidescu si Emil Nache, precum si Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, in calitate de imputerniciti ai societatilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd si Elbahold Ltd, sunt acuzati in aceasta cauza de initiere a unui grup infractional organizat, delapidare si spalare de bani.

Dosarul a fost trimis joi Tribunalului Bucuresti, primul termen fiind stabilit la 13 februarie.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada 2005 - 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan au constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost folosite in dauna Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vintu si ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), actiunile Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50 la 25 la suta, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape. In prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tanasescu, Gheorghe Supeala si Ioan Bohalteanu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din S.N.P. Petrom SA - Petrom, organ decizional, conform statului, care detinea 50 la suta din capitalul social al SC PSV Company SA, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni.

"In cea de a doua etapa, s-a urmarit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de catre Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de alta parte, crearea unui flux de lichiditati pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company SA in cuantum de 90 milioane de lei", au precizat procurorii DIICOT.

Totodata, in aceasta etapa s-a urmarit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vintu, ajutat de Octavian Turcan - Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd - la majorarea de capital social.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: Liviu Luca, Octavian Turcan, Petrom, Asociatiei Salariatilor, snp petrom, Sorin Ovidiu Vintu

Alte stiri asemanatoare