Selectati editia dorita

15% din populatie incaseaza 85% din venituri

17 Apr 2014

In Romania exista o polarizare sociala foarte mare, cu 15% din populatie incasand 85% din venituri, iar 85% din populatie se inghesuie pe 15% din venituri, situatie ce ar putea crea probleme Romaniei in viitor, a declarat, la Adevarul Live, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta. Socol a mai sus ca acesta este momentul prielnic pentru taierea impozitelor si taxelor intrucat economia a incepuit sa isi revina.

Despre neimpozitarea profitului reinvestit

Este deja batuta in cuie din iulie neimpozitarea profitului reinvestit, acum ne vom bate ca leii si pentru reducerea CAS, pentru ca cea mai mare conformare a fost pe reducerea CAS, nu pe reducerea TVA.


Despre energie si redevente

Guvernul a acordat o serie de masuri pentru a compensa cresterea preturilor cu energia si gazele, dar Guvernul din 2011 a fost cel s-a angajat la liberalizarea preturilor la gaze, noi poate o faceam pe perioade mai mari.


Despre industrie

Industria are o pondere in PIB de 31% a industriei. Statele industrializate, precum Germania, au o baza industriala dezvoltata si dus-o mai bine in criza. Unde stau eu ce vezi pe strada? Farmacii, banci, covrigarii, saormarii si jocuri de noroc. Multe state dezvoltate au pus accent pe servicii. Romania a ajuns la 31% industrie, n-am mai avut un astfel de procent din 1976, cand Ceausescu facea industrializarea. Dar este si un mare risc, pentru ca se concentreaza pe cateva ramuri. Avem 10 judete care au 70% din angajati, avem doi mari producatori auto, mai e Bucurestiul care face 26% din PIB. Avem cativa colosi din astia de care mai depind pe orizontala si multe alte IMM-uri. Dar avem alte zone subdezvoltate, Trebuie sa facem o industrializare agresiva.


Despre scaderea TVA

Nu le poti face pe toate. Acum ar fi momentul pentru reducerea de impozite si taxe, economia a inceput sa revina. Acum prinzi valul de credibilitate, pentru ca cifrele macro din Romania arata bine. Acum ar fi momentul. Daca ai scadea TVA-ul pe general ar fi o masura foarte buna, dar cine n-ar face asta daca ar exista bani la buget? Imediat cum s-ar gasi spatiu fiscal ar trebui facut, dar dupa cum stiti, jumatate din TVA nu se colecteaza in Romania. Daca ar plati toti TVA, am avea TVA de 13%, asa cum arata Consiliul Fiscal.


Despre acciza de 7 eurocenti

Controlul facturilor pentru transportatorii care cer cei 4 eurocenti inapoi s-ar putea face impreuna cu Ministerul Transporturilor. Un prim filtru il vor face asociatiile de transportatori. Daca se estimeaza ca se vor colecta in noua luni 2 miliarde de lei, transportatorii vor recupera 353 milioane de lei, agricultorii 50 de milioane de lei. Potrivit statisticilor, 44% din populatie nu are acces la un autoturism, nu va fi afectata de impunerea accizei.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: Ministerul Dezvoltarii, venituri, premier, Cristian Socol, Victor Ponta, economie

Alte stiri asemanatoare