Selectati editia dorita

28.000 de acționari ai Băncii Transilvania vor beneficia de dividende

18 Mar 2016

Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania (BT) a propus acționarilor distribuirea profitului din 2015 prin acordarea unui dividend în numerar, dar şi de acțiuni gratuite.


Acţiunile BT înregistrau o creştere la Bursa de Valori Bucureşti de peste 6% joi, în jurul orei 14:00, după anunţarea dividendelor. Preţul de tranzacţionare a urcat de la 2,62 lei/unitate, în deschidere, la 2,65 lei, fiind înregistrat un maxim de 2,68 lei în cursul dimineţii, după anunţ, iar capitalizarea bursieră a BT era de 7,5 miliarde de lei. BT a anunţat că propune dividende de 1,2 miliarde de lei acţionarilor, adică jumătate din profitul băncii, şi o alocare de acţiuni gratuite de 620 de milioane.

Este pentru a doua oară în ultimii 20 de ani din istoria sa când BT acordă dividende în numerar. Hotărârea are la bază atât rezultatele pozitive ale BT din 2015, cât şi surplusul său de capital.

„În ultimii 20 de ani, banca noastră a susținut în mod continuu sute de mii de firme pentru atingerea obiectivelor de business. BT a acordat o singură dată dividende în numerar, în valoare de 50 de milioane de lei, în anul 2009, urmând o politică de reinvestire a profitului pentru asigurarea creșterii durabile.

În acelaşi timp, în anii de criză, în perioada 2008-2015, banca a fost unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, plătind taxe şi impozite directe şi indirecte de 2,7 miliarde lei. Pe măsura rezultatelor unice din 2015, datorate consolidării businessului BT, propunem acordarea de dividende pentru toți cei aproape 28.000 de acționari BT, cu mulțumiri pentru încrederea acordată", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administrație.

„BT are un surplus de capital care, în condițiile unei abordări prudente şi responsabile, va permite obținerea unor randamente bune. Dincolo de acordarea acestui dividend excepțional, BT va continua să investească în finanțarea creşterii prin reinvestirea profitului. Banca are planuri mari şi intră într-o nouă etapă de dezvoltare, consolidându-se ca platformă pentru finanțarea economiei-începând cu persoanele fizice, până la companiile mari", spune Ömer Tetik, director general al BT.

Adunarea Generală a Acționarilor care va avea pe ordinea de zi aprobarea acestei propuneri este convocată pentru 27 aprilie, respectiv 28 aprilie a doua convocare.

Propunerea de repartizare a profitului

- Profit net de repartizat: 2,4 miliarde lei
- Acordare de dividende: 1,2 miliarde lei
- Majorare capital social: 620 milioane lei (emisiunea acțiuni gratuite)
- Dividend brut/acțiune 0,39 lei

Sursa: ziua de cluj
Cuvinte cheie: cluj, actionari, banca transilvania, dividende

Alte stiri asemanatoare