Selectati editia dorita

80% profit. Cum s-au obtinut cele mai mari cistiguri din banii pusi deoparte pe perioada crizei

07 Feb 2014

100 de lei pusi in banca in 31 iulie 2007, la cateva zile dupa ce a inceput prabusirea bursei, ar fi adus deponentului o dobanda bruta capitalizata (inainte de comisioane si impozit) de 53,5 de lei, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, facute cu ratele medii pentru depozitele populatiei ale BNR. Performante mai mari, la costuri mai mici, au reusit noua fonduri mutuale, care au facut accesibile pentru populatie titlurile de stat foarte cautate in acest rastimp.

Criza declansata mocnit in 2007, si izbucnita cu toata forta in septembrie 2008, s-a manifestat prin refuzul bancilor de mai credita pe altcineva in afara guvernelor. Bancile nu se mai imprumutau nici intre ele. La un moment dat, si guvernele prea indatorate au avut probleme. Unele – foarte mari probleme.

Totusi, in tot acest timp banii dati guvernelor au adus cele mai mari randamente, caci si aurul a dezamagit in ultimi doi ani.

Fondurile mutuale de obligatiuni, ca si bancile, au profitat de foamea de bani a Guvernului, cu atat mai mare cu cat economia mergea mai rau.

Diferenta este ca, in vreme ce bancile au pastrat o buna parte din profitul refinantarii datoriilor guvernului, fondurile mutuale l-au transmis intreg catre cei peste 100.000 de romani investitori.

Banii investiti, la 31 iulie, in fondurile Certinvest Obligatiuni si Erste Bond Flexible RON (fost BCR Obligatiuni) au adus castiguri de 79, respectiv 75% la 31 decembrie anul trecut, fata de dobanda la un depozit bancar, care ar fi ajuns la 53,5%, dupa capitalizarea sa anuala.

Reteta a fost atat de buna incat s-au lansat fonduri cu expunere pe obligatiuni in plina criza si au facut bani frumosi pentru investitorii lor: Raiffeisen Ron Plus (RON), lansat in 22 septembrie 2009, cu un randmanent total de  59% in 31 decembrie 2013 si OTP ComodisRO, lansat in 7 aprilie 2008, cu un castig acum de 58%.

Mai trebuie precizat ca impozitul de castig de 16% se aplica si la retragerea depozitelor si la retragerea banilor din fonduri, dar comisionul de administrare al fondurilor este deja dedus in raportari, in vreme ce comisioanele bancare nu sunt scazute din dobanda mentionata.

Intre timp, nivelul comisioanelor bancare au ajuns atat de mari incat oamenii nici nu se mai pot retrage toti banii depusi in depozite.

Sursa: economica.net
Cuvinte cheie: castiguri criza, fonduri de obligatiuni, obligaţiuni, pret titluri de stat, protectie criza, titluri de stat, titluri de stat accesibile

Alte stiri asemanatoare