Selectati editia dorita

Abuzuri in Grecia: Cum reusesc 30.000 de greci sa nu isi plateasca ratele

11 Dec 2013

Aproximativ 30.000 de persoane din Grecia care au credite ipotecare profita de un moratoriu impus asupra executarii silite a locuintelor in perioada crizei pentru a nu-si plati ratele, desi au posibilitati financiare, arata un studiu al institutiilor de credit elene.

In total, legea care opreste executarile silite protejeaza aproximativ 200.000 de persoane cu imprumuturi ipotecare si intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, potrivit Kathimerini.

Datele au fost publicate inainte ca Parlamentul elen sa ia in discutie posibila prelungire a moratoriului dupa data de 31 decembrie. Creditorii internationali ai tarii - FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana - cer autorritatilor elene sa nu extinda moratoriul impus pe o perioada de cinci ani la inceputul anului 2009, in contextul crizei financiare globale.

Guvernul incearca sa gaseasca o modalitate de a-i proteja in continuare pe grecii care nu-si pot plati ratele din cauza scaderii veniturilor sau a somajului.

Totodata, executivul vrea sa ajute bancile sa-si consolideze situatia financiara, dupa ce au fost recapitalizate cu mai multe zeci de miliarde de euro din fonduri imprumutate de stat de la tarile zonei euro si FMI.

Datele bancilor arata ca persoanele care abuzeaza de moratoriul privind executarile silite tind sa aiba si cele mai mari imprumuturi, in unele cazuri de pana la 500.000 de euro.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: restante, datorii, executare silita, criza, grecia, rate

Alte stiri asemanatoare