Selectati editia dorita

Avem cele mai scumpe credite pentru firme si cele mai ieftine pentru consum

11 Oct 2013

Dobanda medie ceruta de bancile din Romania este cea mai mica din regiune pentru imprumuturi in moneda locala destinate populatiei si cea mai mare pentru companii. Creditele in moneda locala (lei, in cazul Romaniei) sunt percepute ca fiind scumpe, mai ales pentru ca oamenii compara dobanzile acestora cu cele practicate la imprumuturile in valuta. Schimband insa perspectiva si uitandu-ne pe harta dobanzilor cerute in tarile vecine pentru acelasi tip de credite (moneda locala), opiniile se nuanteaza.

O astfel de perspectiva ne propun specialistii Raiffeisen Bank, care au comparat costurile medii la nivel national din tarile Estului, unde moneda locala este alta decat euro. Principalele concluzii: romanii beneficiaza de cele mai reduse costuri la imprumuturile de consum, printre cele mai mici la creditele pentru locuinte, dar au si cele mai mari costuri la creditele pentru afaceri, iar la depozite au cele mai bune bonificatii din regiune. Sa le luam pe rand.


Studiul, realizat de economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, pe baza datelor Bancii Centrale Europene si Eurostat, arata ca dobanda anuala efectiva la creditele de consum in lei (in Romania) se situa in luna iulie, pe medie, la 14,83%. Asta in timp ce la imprumuturile similare in zloti (Polonia) costul era de 20,41%, la cele in forinti (Ungaria) de 22,59%, iar in coroane (Cehia) de 15,02%. Mai mult chiar, in Slovacia, tara care a adoptat euro, dobanzile la creditele de consum se plaseaza la 16,13%. Singura tara din regiune care are dobanzi in monede locale, altele decat euro, sub cele practicate de bancile romanesti este Bulgaria, cu 12,32% pe an, dar unde exista un regim de curs fix.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: credite consum locuinte companii raiffeisen dobanda costuri, imprumuturi, finantari, europa centrala si de est

Alte stiri asemanatoare