Selectati editia dorita

Banca centrala a Elvetiei nu plateste dividende pentru prima data in istorie dupa ce a pierdut 10 mld. dolari

08 Jan 2014

Banca centrala a Elvetiei a anuntat o pierdere de 10 miliarde de dolari pentru anul 2013, cauzata in principal de devalorizarea aurului, astfel ca institutia cu sediul la Zurich a anulat plata dividendelor, pentru prima data in istoria sa de 107 ani, potrivit Wall Street Journal.

Rezervele de aur ale Bancii Nationale Elvetiene s-au devalorizat anul trecut cu 16,6 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al institutiei.

Datorita castigurilor generate de rezervele de valuta, pierderea contabila pentru anul 2013 a fost limitata la 10 miliarde de dolari.

Pe langa anularea dividendelor pentru anul trecut, banca a precizat ca nu va putea face transferuri suplimentare catre cantoane si catre guvernul central pentru prima data din 1991, deoarece aceste plati sunt finantate din profit.

Pretul aurului a scazut anul trecut cu aproape 30%, cel mai puternic declin din 1981, si a atins in luna decembrie nivelul de 1.195 dolari pe uncie, minimul ultimilor trei ani.

Aurul a provocat astfel pierderi pentru prima data in ultimii 12 ani, afectand colectionari de monede, banci centrale sau investitori de renume precum miliardarul american John Paulson.

Bancile centrale inregistreaza probabil cele mai mari pierderi.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: elvetia, banca centrala, aur, pierderi, dividente

Alte stiri asemanatoare