Selectati editia dorita

Bancile din Romania isi vand clientii intre ele. Ce se intampla cu depozitele si creditele persoanelor transferate?

19 Aug 2013

Sute de mii de clienti, depozite si credite de sute de milioane de euro au trecut in ultimul an din portofoliul unor banci din Romania in cel al altor institutii de credit, mai solide si mai puternice financiar in urma unor intelegeri care nu au implicat in nicio forma vointa clientilor

Sute de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au regasit, anul acesta, in postura de a schimba creditorul sau, dupa caz, institutia unde au ales sa-si tina economiile, fara a avea aceasta intentie. Transferurile s-au petrecut in urma intelegerilor intre banci din Romania.


Cel mai recent caz este cel al clientilor persoane fizice cu depozite la RBS care au trecut cu arme si bagaje in portofoliul Unicredit Ţiriac. Pana la jumatatea lunii octombrie urmeaza ca si clientii cu credite la banca detinute acum de statul britanic sa treaca la institutia de credit italiana. Este vorba despre peste 100.000 de clienti. Mai devreme in acest an, alti 150.000 de clienti ai Citibank au trecut la Raiffeisen.


Intr-o tranzactie mai speciala, intermediata de Banca Nationala a Romaniei si determinata de criza bancara din Cipru, clientii cu depozite de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus au trecut la Marfin Bank. Intr-o tranzactie de dimensiuni mai mici, portofoliul ATE Bank a trecut, tot in acest an, la Piraeus Bank pentru ca, ulterior, banca greceasca sa vanda licenta si activele ATE catre un investitor roman.


Potrivit legislatiei in vigoare, cel putin intr-o prima faza, banca cumparatoare nu are voie sa modifice conditiile de costuri pe care clientul preluat la avea la vechea sa banca. Un exemplu concret il avem de la preluarea portofoliului Citibank Romania de catre Raiffeisen.   Toti clientii de retail ai Citibank Romania au fost  preluati de catre Raiffeisen. Transferul a fost facut in exact aceleasi conditii de cost . Cu alte cuvinte dobanzile si comisioanele la imprumuturi si carduri de credit au ramas exact acelaesi cu mici exceptii. 

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: clienti, banci, transfer, costuri, comisioane

Alte stiri asemanatoare