Selectati editia dorita

Bancile din SUA au platit amenzi de 100 miliarde de dolari pentru declansarea crizei financiare

28 Mar 2014

Bancile cu operatiuni in Statele Unite au platit de la izbucnirea crizei amenzi de 100 miliarde de dolari in urma unor intelegeri incheiate cu autoritatile americane pentru stingerea unor litigii legale, iar mai mult de jumatate din penalitati au fost platite in ultimul an, arata o analiza realizata de Financial Times.

Amenzile vin dupa schimbarea atitudinii la nivel politic fata de banci, administratia Obama si autoritatile de reglementare incercand prin anchete si pedepse sa schimbe perceptia ca bancherii au scapat basma curata si nu au platit suficient pentru rolul lor in declansarea crizei financiare.

Cumulul pedepselor financiare date bancilor ar putea creste si mai mult avand in vedere ca grupul de lucru creat de presedintele Barack Obama in 2012 pentru astfel de cazuri continua investigatiile.

Suma totala, care ia in calcul 200 de amenzi si alte penalizari vizand abateri petrecute incepand cu 2007, a ajuns la 99,5 miliarde de dolari dupa cea mai recenta intelegere, de saptamana trecuta, dintre Credit Suisse si agentia federala care reglementeaza finantarea imobiliara, in care banca elvetiana s-a angajat sa plateasca 885 milioane de dolari. Din suma totala, 15,5 miliarde au fost platite de banci straine. Peste 52 de miliarde de dolari au fost incasate doar in 2013.

Primele sase banci ca marime din SUA – JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley si Goldman Sachs – au avut castiguri agregate de 76 miliarde dolari in 2013, aproape de varful atins in 2006. Intelegerile si resti­tuirile variaza de la un milion de dolari, la 13 miliarde de dolari, penalizare negociata de departamentul de justitie cu JPMorgan Chase. Pedepsele pecuniare variaza de la amenzi percepute de agentii guvernamentale precum Comisia de Tranzactionare a Contractelor la Termen pentru Marfuri pana la rascumparari de ipoteci de la cele doua firme de creditare ipotecara sustinute de guvernul american Fannie Mae si Freddie Mac.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: Banci, SUA, amenzi, criza financiara

Alte stiri asemanatoare