Selectati editia dorita

Banii din privatizari merg in consum, nu in investitii

06 Nov 2013

Sumele incasate de Guvern din vanzarea unor pachete de actiuni la companiile de stat sunt cheltuite pentru consumul curent si nu sunt virate intr-un fond special pentru investitii.

Statul a repurtat un succes remarcabil in vanzarea pachetului de 15% din actiunile Romgaz, atragand 383 de milioane de euro de la investitori, insa performanta este umbrita de o alta realitate mioritica: faptul ca niciun guvernant nu poate pune degetul pe vreo investitie realizata din privatizarile facute de-a lungul timpului.


Banii obtinuti din oferta Romgaz se vor duce direct la buget, unde se dematerializeaza si nu mai pot fi urmariti. De la buget, banii ajung in consum sau la acoperirea deficitului, astfel ca, indirect, banii din privatizari se transforma in panselute, hartie de xerox, salarii sau contracte de drumuri.


Acelasi lucru s-ar fi intamplat si cu cele 202 milioane de euro pe care statul i-ar fi primit de la omul de afaceri Gruia Stoica, in cazul in care privatizarea CFR Marfa s-ar fi incheiat cu succes. Dupa cum modelul s-a repetat si in cazul ofertei de 15% din titlurile Transgaz, care s-a incheiat cu succes in luna aprilie. Statul a obtinut atunci 72 de milioane de euro, bani care s-au dus la buget.


Singurii care nu au ajuns la buget sunt banii din oferta Nuclearelectrica, in urma careia statul a listat 10% din companie in luna septembrie, iar acest lucru s-a intamplat deoarece aceasta a avut loc printr-o majorare de capital, cele 281 de milioane de lei ramanand in companie pentru proiecte viitoare. Iar povestea a urmat pe acelasi calapod si in oferta secundara cu 15% din actiunile Transelectrica, derulata in primavara anului 2012, in timpul cabinetului Mihai-Razvan Ungureanu. Presedintele Traian Basescu a reiterat recent ideea de creare a unui fond de investitii pentru infrastructura. Aceasta fiind reluata de-a lungul timpului si de catre fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, care cerea realizarea unui fond alimentat din redevente, dupa modelul Norvegiei.


Culmea este ca Romania chiar are un fond special unde ar trebui varsati banii din privatizari. Numit Fondul National de Dezvoltare, acesta este in subordinea Ministerului Finantelor, si a avut un trecut zbuciumat.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: buget, consum, investitii, vanzare, actiuni, Romgaz, bani, privatizare

Alte stiri asemanatoare