Selectati editia dorita

Care este prima tara care ar putea renunta integral la banii fizici

24 Oct 2013

Pentru a reduce sau chiar a elimina evaziunea fiscala, guvernul israelian a facut primul pas catre tranzitia totala spre bani electronici. La finalul lunii trecute, guvernul din Israel a autorizat stabilirea unui comitet care va examina modalitatile prin care banii fizici ar putea fi eliminati definitiv din economie, conform Israelnationalnews.com.

Banii lichizi sunt usor de transmis de la persoana la persoana, iar tranzactiile se pot face fara sa fie platite taxele aferente. In cazul tranzactiilor electronice, fiecare mutare de bani este inregistrata, precum si sumele tranzactionate. Atat bancile, cat si companiile de carti de credit detin informatiile despre ce sume se tranzactioneaza, facand taxarea mult mai usoara si evaziunea fiscala aproape imposibibila.  

Comitetul israelian va cuprinde membrii din politie, din autoritatile fiscale, seful oficiului pentru combaterea evaziunii fiscale si spalarii de bani, membrii din banca centrala, precum si alti oficiali.

Conform declaratiilor mai multor oficiali israelieni, banii lichizi sunt daunatori pentru ecnomie, pentru ca permit persoanlor fizice sa scape de responsabilitatile fiscale. Chiar daca putem presupune ca o persoana traieste fara sa declare toate veniturile, nu se poate demonstra nimic atata vreme cat nu exista dovezi solide ale tranzactiilor si banilor primiti. Intr-o societate fara bani lichizi, toate tranzactiile vor fi electronice, iar verificarea celor care au de platit taxe, precum si colectarea datoriilor, este o problema mult mai simpla.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: lupta, evaziune fiscala, guvern, bani, problema, context, nevoie, recesiune, tranzactii

Alte stiri asemanatoare