Selectati editia dorita

Ce dividende platesc gigantii energetici de stat ai Romaniei

28 Mar 2014

Operatorii magistralelor nationale de transport al gazelor naturale si al energiei electrice promit dividende de peste 333 de milioane de lei, sau 67% din profiturile nete obtinute pe anul trecut, de 500 de milioane de lei.

Guvernul va indeplini promisiunile conducerilor Transgaz (TGN), respectiv Transelectrica (TEL), cu drepturile sale de vot, majoritare la fiecare din cele doua companii. La Conpet Ploiesti (COTE) situatia este incordata.


Statul va primi dividende de peste 195 de milioane de lei (43,7 mil. euro) de la Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL). Guvernul dispune de forta de vot a pachetelor de peste 58% din actiunile TGN si TEL, astfel ca propunerile conducerilor celor doua companii vor fi aprobate in AGA. Administratia Conpet nu a facut nici o propunere de dividende, deocamdata.

Conducerea Transgaz Medias (TGN) a propus actionarilor companiei un dividend brut de  17,58 lei / actiune, sau de peste 202 milioane de lei in total. Transelectrica (TEL)  va da, la randul sau, un dividend brut de 2,228 lei / actiune si un  total de 131 de milioane de lei.

Companiile la care statul este actionar majoritar pot distribui in dividende pana la 85% din profitul net, adica aproape tot ce mai ramane dupa alocarea rezervelor legale. Propunerile de dividende sunt, de fapt discutate de Guvern, odata cu aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli.  

Sursa: economica.net
Cuvinte cheie: conducte gaze, dividende 2014, dividende bursa, dividende transelectrica, dividende transelectrica 2014, dividende transgaz

Alte stiri asemanatoare