Selectati editia dorita

Ce fac romanii cu banii, dupa ce isi platesc intretinerea si mancarea: daca le mai raman, isi achita datoriile

03 Feb 2014

Peste un sfert dintre romani nu mai au bani dupa acoperirea cheltuielilor de baza, iar dintre persoanele care mai raman cu bani, 30% ii folosesc pentru plata datoriilor, 26% economisesc si 23% isi cumpara haine noi, potrivit unui sondaj Nielsen.

Totodata, 19% aduc imbunatatiri locuintei, 17% se distreaza inafara casei, 16% merg in vacante si concedii si 13% achizitioneaza produse tehnologice noi, potrivit sondajului global privind increderea consumatorilor si intentia de a cheltui.

Cei mai putini dintre romani aloca din banii ramasi pentru fondul de pensii - 4% sau pentru investitii in actiuni la bursa - doar 1%.

Comparativ cu media europeana, romanii isi prioritizeaza in mod diferit banii ramasi. Astfel, cei mai multi europeni - 33% - spun ca ii folosesc pentru a economisi, 30% isi cumpara haine noi, 27% achizitioneaza vacante, 25% isi platesc din datorii si 23% cheltuie pe divertisment inafara casei. Media europenilor care raman fara bani dupa acoperirea cheltuielilor de baza este de 22%.

Potrivit sursei citate, rezultatele pentru Romania sunt in linie cu media europeana in ceea ce priveste amenajarea casei (20%) si achizitia de noi produse IT (15%).

"Rezultatele la nivelul tarii noastre dezvaluie intentia - raportata bineinteles la veniturile mai mici fata de alte tari europene - de a cheltui mai putin comparativ cu media europeana pentru divertisment in afara casei si vacante. Prioritizarea la nivelul cheltuielilor discretionare este foarte clara mai ales atunci cand observam ca rezultatele pentru Romania sunt in linie cu media europeana in special in ceea ce priveste amenajarea casei si noi produse IT, dezvaluind cei doi poli fundamentali ai societatii noastre in acest moment, anume segmentul de consumatori mai static, mai conservator si segmentul mai dinamic, care tinde din ce in ce mai mult spre modernitate", a declarat Catalina Laschon, director al departamentului de Cercetare a Consumatorului al Nielsen Romania.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), veniturile medii pe gospodarie au fost in trimestrul al treilea al anului trecut de 2.528 lei pe luna, iar cheltuielile au insumat 2.267 lei, aproape 90% din venituri.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare). Cheltuielile pentru investitii, destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, cumpararii de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararii de actiuni etc. detin o pondere foarte redusa in cheltuielile totale, de doar 0,8%.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: romani, alimente, datorii, cheltuieli, studiu, venituri

Alte stiri asemanatoare