Selectati editia dorita

Ce se întâmplă cu leul în prima zi după intrarea Greciei în incapacitate de plată

01 Jul 2015

Monedele din regiunea Europei de Est nu par să fie foarte afectate, miercuri dimineață, de intrarea oficială a Greciei în incapacitate de plată. Nici leul românesc nu se depreciază semnificativ pe piața interbancară.


În primele ore ale dimineții, euro a scăzut la 4,46 lei pe piața interbancară, după care a început să crească și a ajuns la 4,47 lei către ora 11, curs apropiat de cel oficial anunțat de BNR marți. Dolarul creşte puternic în schimb, ajungând la 4,03 lei, faţă de 3,99 lei, cursul anunţat ieri de Banca Naţională. Moneda americană a deschis săptămâna la 4,04 lei, la cursul BNR. Francul scade și el pe interbancar la 4,28 lei, faţă de 4,30 lei, referinţa anunţată ieri de banca centrală, potrivit Economica.net.


Grecia a intrat miercuri oficial în incapacitate de plată, după ce nu a plătit tranşa de 1,6 miliarde euro către FMI scadentă pe 30 iunie. Este prima ţară dezvoltată care ajunge în situaţia de default în urma unei neplăţi către FMI, iar suma este cea mai mare datorie neonorată din istoria Fondului.


BNR a anunțat marți un curs de 4,4735 lei, în scădere semnificativă față cursul de luni, când euro a explodat la maximul ultimelor 6 luni - 4,4931 lei. Potrivit analiștilor financiari, cursul euro-leu ar putea să ajungă către 4,52 lei/euro în preajma referendumului din Grecia și lucrurile s-ar putea chiar agrava în condițiile unui eventual "Grexit". Grexitul ar putea duce euro către bariera de 4,6 lei, sunt de părere o parte dintre analiștii financiari, însă pe termen scurt și mediu presiunea pe leu ar putea să poziționeze moneda euro cel mai probabil la cotația de 4,52 lei.


"În momentul de față, cursul este bine poziționat la 4,5 lei/euro și reflectă corect riscurile din regiune. Pentru perioada următoare, euro ar putea să urce către 4,52 lei, însă în cazul unui default al Greciei, sau dacă vorbim de pregătirea pentru separarea de zona euro, pragul de 4,60 lei/euro ar fi pasul următor Scenariul cel mai probabil, în proporție de 60-70% este ca Grecia să se despartă de Europa, însă există și posibilitatea ajungerii la un acord, caz în care cursul s-ar întoarce spre 4,45 lei", a declarat pentru Realitatea TV Claudiu Cazacu, analist piața valutară.


Potrivit acestuia, situația din Grecia pune presiune pe monedele din regiune, care se depreciază în raport cu euro, chiar dacă moneda europeană pierde teren în raport cu dolarul american. Și analiștii ING vorbesc într-un raport publicat luni despre "presiuni puternice de depreciere pe leu", care să ducă moneda națională spre cursul de 4,52 euro/lei la finalul acestei săptămâni.


"Leul ar trebui sa se tranzactioneze in aceasta saptamana sub presiuni puternice de depreciere si sa mearga spre limita superioara a intervalului de stabilitate al BNR de 4,38-4,52/EUR. Perechea EUR/RON a sarit deja cu aproape 3 bani la deschiderea de astazi si a atins 4,4950 in primele tranzactii dupa ce guvernul elen a respins propunerile creditorilor, a declansat un referendum pe tema reformelor si a impus restrictii de capital la bancile grecesti", scriu economistii ING intr-un raport de luni dimineata, destinat investitorilor.


Cu toate acestea, mai noteaza acestia, miscari peste pragul de 4,5 lei/euro ar putea fi limitate prin interventii ale Bancii Nationale. Pentru vara acestui an ING prognozeaza un curs mediu de 4.5 lei/euro, iar in toamna o revenire la 4,45 lei/euro urmand ca in iarna leul sa se aprecieze pana la valoarea medie de 4,35/euro.

Sursa: realitatea
Cuvinte cheie: leu, curs, valuta, grexit

Alte stiri asemanatoare