Selectati editia dorita

Ce taxe vom plati in 2014 pentru bauturi, tigari, cafea si combustibili

03 Oct 2013

Anul viitor, taxele pe carburanti auto, bere, cafea, tigari, gaze si energie se vor calcula dupa un curs valutar cu 1,6% mai mic decat in 2013, dar reducerea nu se va regasi in preturile finale ale produselor.

Cursul oficial anuntat ieri de Banca Centrala Europeana (BCE) este de 4,4485 lei/euro, si aceasta este stirea zilei pentru milioanele de romani care fumeaza, beau cafea, consuma alcool (bere, sampanie ori spirtoase), utilizeaza benzina, motorina ori GPL, platesc facturi la gaze si curent sau circula cu avionul.


Cotatia este importanta pentru ca la cursul BCE din ziua de 1 octombrie a fiecarui an se vor calcula accizele in anul urmator pentru tigari, cafea, bauturi, carburanti si diversele produse energetice. Astfel, in 2014 vom plati accize calculate la cursul de 4,4485 lei/euro, fata de cotatia de 4,5223 lei/euro in 2013.


Daca in anii trecuti aceste cotatii au fost tot mai mari, acum cursul-acciza este in premiera mai mic pentru 2014 decat cel pentru 2013, astfel ca ar trebui sa avem un oarecare efect pozitiv in preturile ce vor fi afisate la produsele accizabile anul viitor. Dar nu va fi asa, pentru ca, exprimata in lei, acciza pe 2014 va fi cu doar 73 de bani mai mica (1,65%) decat cea pe 2013. Mai ales dupa cresterea substantiala a cuantumului acestei taxe, aplicata in 2013 (la 1 aprilie pentru tigarete si la 1 septembrie pentru alcool si produse de lux), producatorii nu se asteapta nici macar la o temperare a scumpirilor generata de diferenta de curs.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: Banca Centrala Europeana, Taxe, curs de schimb, bauturi, tigari, cafea, combustibili

Alte stiri asemanatoare