Selectati editia dorita

Cea mai buna afacere a anului 2014: pamantul

21 Jan 2014

In prima zi a lunii ianuarie 2014 Romania a deschis piata funciara agricola pentru toate tipurile de investitori din Uniunea Europeana. Cum se va schimba in 2014 dinamica investitiilor din agricultura romaneasca?

Investitia in terenuri este o afacere pentru ca pretul din Romania se va egaliza in viitor cu media europeana„, spune Dimitrie Musca, administratorul si proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici, o afacere de 20 de milioane de euro anual dintr-o ferma de 7.500 de hectare in judetul Arad si alte exploatatii zootehnice. Omul de afaceri isi aminteste ca in urma cu zece ani, atunci cand investitorii straini din agricultura romaneasca puteau fi numarati pe degetele de la doua maini, pretul terenurilor arabile era de zece ori mai mic decat in prezent.

Cresterea preturilor a venit treptat, pe masura ce in piata romaneasca a agriculturii a inceput sa se vorbeasca si in franceza, spaniola, engleza sau in daneza dupa decenii in care antreprenorii romani au fost singurii implicati in aceasta industrie. Pozitionarea treptata a investitorilor straini in agricultura a insemnat in intervalul 2008-2012 fonduri de 700 de milioane de euro, dublu fata de acum sapte ani, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

De la inceputul acestui an, in Romania sunt permise si achizitiile de teren agricol facute de persoane fizice straine. Ministerul Agriculturii a incercat sa introduca o lege care sa limiteze setea de teren a strainilor, insa actul a fost modificat de mai multe ori intr-un interval de numai doua luni pentru a ajunge in final pe masa presedintelui Basescu, care l-a trimis din nou in Parlament pentru a fi modificat. In tot acest timp, politicienii s-au grabit sa anunte in fata microfoanelor viitoare invazii agricole ale ungurilor, ale arabilor sau ale chinezilor. Si, in acelasi timp, in Romania este vid legislativ, orice persoana putand sa cumpere teren fara a fi impiedicat de nicio lege in vigoare.

Un singur lucru au uitat insa politicienii sa mentioneze in public: ca investitorii straini produc in agricultura din Romania de mai bine de zece ani. Fondurile de investitii, companiile specializate in administrarea de ferme in mediul international, dar si fermierii de import au aparut demult pe ogoarele fertile din Calarasi, Ialomita sau Timis. Singura bariera care i-a impiedicat pe straini sa cumpere teren in Romania a fost ca erau obligati sa realizeze tranzactiile printr-o firma inregistrata local.

Sursa: businessmagazin.ro
Cuvinte cheie: agricultura, pamant, investitii, uniunea europeana, terenuri

Alte stiri asemanatoare