Selectati editia dorita

Cei cu credite in lei se pregatesc de o noua scadere a ratelor

16 Jan 2014

Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de pret in majoritatea contractelor de credite de retail in lei, a coborat in premiera sub pragul de 2% pe an, ceea ce ar urma sa aduca dobanzile la creditele in moneda locala pe acelasi palier cu cele la imprumuturile in valuta. BNR a calculat ieri o dobanda interbancara pe termen de trei luni de 1,99% pe an.

Costul leilor pe piata monetara s-a injumatatit din vara anului trecut incoace, doar in ultimele doua saptamani scaderea fiind de o jumatate de punct procentual. Practic, reducerea cu o jumatate de punct procentual a dobanzii inseamna o economie lunara de aproape 100 de lei pentru un client cu un credit ipotecar de valoare medie (circa 180.000 de lei), contractat pe 30 de ani.

Indicatorul Robor la 3 luni se afla aproape la jumatate fata de dobanda-cheie la lei (stabilita de BNR la 3,75% pe an), astfel ca analistii se asteapta ca in viitor miscarile dobanzilor pe piata interbancara sa fie limitate, chiar daca banca centrala va continua sa relaxeze politica monetara.

„Impactul unor noi miscari de relaxare a politicii monetare va fi relativ limitat pe termen scurt, avand in vedere pozitia de creditor net a sistemului bancar si faptul ca dobanzile interbancare sunt deja mult sub nivelul dobanzii-cheie“, scriu intr-o nota analistii BCR, cea mai mare banca locala, detinuta de grupul austriac Erste.

Prognozele acestora indica un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 2% pe an la finalul lui 2014, precum si in decembrie 2015. Clientii cu credite in lei ar putea beneficia astfel cel putin doi ani de rate reduse. Dobanzile se mentin la un nivel scazut inclusiv in contextul in care lichiditatea din piata se mentine la un nivel ridicat.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: rate, Robor, credite in lei, BNR, dobanzi

Alte stiri asemanatoare