Selectati editia dorita

Cel mai mare paradis fiscal din Uniunea Europeana. Statul in care banii pot fi, legal, feriti de FISC

11 Sep 2013

Investitorii care vor sa-si stie banii in siguranta nu trebuie sa se uite la insulele din Caraibe, ci chiar in inima Europei unde exista un stat in care banii pot fi, legal, feriti de fisc.Este cunoscut faptul ca Elvetia este o oaza fiscala sigura, insa aceasta tara nu face parte din Uniunea Europeana.

Cel mai mare paradis fiscal din spatiul comunitar este Marele Ducat de Luxemburg - stat fondator al Uniunii, desi ministrul finantelor, Luc Frieden, respinge denumirea de "paradis fiscal". "Suntem un centru financiar european si nu incurajam evaziunea", repeta la nesfarsit Luc Frieden.

In micutul stat, cu o populatie de 500 de mii de locuitori,  functioneaza reprezentantele a 141 de banci din 26 de tari.

Luxemburgul si-a castigat reputatia de oaza fiscala sigura. Volumul fondurilor de investitii se ridica la aproximativ 2.100 de miliarde de euro, estimeaza biroul de consiliere financiara Ogier. Aceste fonduri sunt scutite de taxe. Pentru a-si proteja profiturile de mana lunga a fiscului, multe concerne internationale si-au deschis filiale in Marele Ducat. Conform legislatiei europene in vigoare, procedura este permisa. Banii proveniti din strainatate au saltat Luxemburgul in fruntea clasamentului european al veniturilor pe cap de locuitor. Luxemburg este cel mai bogat stat european din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, iar la nivel global este depasit doar de Qatar, unde PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 80.721 euro. In aceste conditii, nu-i de mirare ca luxemburghezii isi apara politica fiscala. Ministrul Luc Frieden nu renunta sub nicio forma: firmele si investitorii trebuie sa se simta si-n continuare pe maini bune.

Marele Ducat al Luxemburgului este un mare ducat ereditar, cu un sistem parlamentar unicameral. Limba nationala, luxemburgheza, este inrudita cu germana. De altfel, germana este prima limba straina invatata de luxemburghezi, fiind folosita si in mass-media. Limba administrativa este franceza. 

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: paradis fiscal, Uniunea Europeana, FISC, Caraibe, Elvetia, Marele Ducat de Luxemburg

Alte stiri asemanatoare