Selectati editia dorita

Cele mai mari rezerve de aur din lume. România, pe locul 35, deşi BNR nu mai cumpără aur din 2000

26 Jan 2016

România se poziţionează pe locul 35 în lume în funcţie de mărimea rezervelor de aur deţinute de banca centrală, fiind statul est-european cel mai bine clasat într-un top care include 40 de ţări, potrivit celui mai recent raport realizat de World Gold Council, organizaţia care se ocupă cu analiza pieţei aurului, pe baza datelor de la Fondul Monetar Interna­ţional (FMI).


Banca Na­ţio­nală a României deţine rezerve de aur de 103,7 tone (echivalentul a 3,3 mld. euro), fiind înaintea unor bănci centrale din ţări precum Polonia, cea mai puternică economie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia.

BNR nu mai cumpără în prezent aur, decizia fiind luată în anul 2000. O pondere de 60% din rezerva de aur a BNR a rămas depozitată în afara grani­ţelor ţării în perioda 2010-2014, în principal la Londra. Rezerva de aur a BNR a stagnat în ultimii cinci ani la nivelul de 103,7 tone, însă valoarea acesteia s-a redus în acest interval cu aproximativ 1,2 mld. euro, la circa 3,25 mld. euro.


Pe primul loc în topul global al celor mai mari rezerve de aur se poziţionează SUA, cea mai mare economie la nivel mondial. Astfel, rezerva de aur a SUA însumează circa 8.130 de tone, fiind urmată pe podium de Germania, cea mai mare economie europeană, cu 3.381 de tone.

Podiumul este completat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) care dispune de rezerve de aur de circa 2.800 de tone.

Urmează alte două ţări europene, respectiv Italia şi Franţa, cu rezerve de aur de 2.450 de tone şi 2.430 de tone, pentru ca pe locul şase să se poziţioneze China, a doua cea mai mare economie din lume. China are rezerve de aur de 1.708 tone, potrivit Ziarului Financiar.

Sursa: realitatea
Cuvinte cheie: rezerve, aur, romania, top

Alte stiri asemanatoare