Selectati editia dorita

Cine va plati cea mai grea factura in economie dupa cresterea taxelor

22 Nov 2013

IMM-urile vor fi cele mai afectate de noile masuri fiscale si proiecte de masuri anuntate de Guvernul Ponta pentru anul viitor, acestea fiind vizate de cresterea costurilor cu forta de munca, cresterea costurilor cu transportul marfurilor, scumpirile in lant ale unor materiale si produse sau impozitele suplimentare aparute in unele cazuri, plus perspectiva impozitului forfetar.

"Din perspectiva masurilor fiscale anuntate, anul 2014 se prefigureaza a fi greu atat pentru populatie, cat si pentru firme. Este dificil de spus care dintre masurile aprobate in aceasta toamna vor avea un impact mai mare, dar putem estima ca in ansamblul lor acestea vor avea un efect negativ asupra mediului de afaceri din Romania", a aratat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Guvernul a anuntat in urma cu doua saptamani o serie de masuri care vor intra in vigoare in 2014: noi accize si impozite, cresterea salariului minim, cresterea unor redevente pentru resursele naturale etc.

Intre aceste masuri se afla introducerea unei noi accize de 7 eurocenti pe litrul de carburant; in plus, de la 1 ianuarie anul viitor, accizele vor fi indexate in functie de rata inflatiei, si nu de cursul de schimb. Conform estimarilor, aceste schimbari se vor reflecta intr-o scumpire cu cel putin 40 de bani a litrului de benzina, ceea ce inseamna o crestere de pret de minim 7,2% pentru carburanti dupa 1 ianuarie 2014.

"Populatia va fi cea mai afectata de aceste accize, intrucat o buna parte din aceasta noua impovarare fiscala va trece catre consumatorul final. Populatia va simti o reducere a puterii de cumparare de minim 3%. Sa nu uitam ca orice majorare are inclusiv un efect pshilogic, iar in unele momente chiar speculativ (cum ar putea fi in perioada Sarbatorilor de Iarna). Impactul direct trebuie insa calculat luand in calcul si alte aspecte economice, respectiv nivelul dobanzii de politica monetara, cursul valutar, inflatia etc, pe care le vom vedea la momentul respectiv", a precizat Mirela Serban.

Firmele vor fi la randul lor afectate de scumpirea carburantilor si, in plus, pentru unele dintre acestea vor intra in vigoare si noi impozite (de exemplu impozitul de proprietate pentru constructiile speciale). "Mai mult, toate companiile vor trebui sa suporte cresterile obligatorii ale salariului minim, in conditiile in care nu exista nici o corelare a acestei masuri cu cresterea productivitatii muncii, iar antreprenorii sunt si asa impovarati de costurile totale cu forta de munca", a mai spus Serban.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: Guvern, masuri fiscale, IMM-uri, costuri, Taxe, accize, carburanti, fiscalitate, R&M Audit Contabilitate, Mirela Serban, impozitul forfetar

Alte stiri asemanatoare