Selectati editia dorita

Consumul populatiei pune frana economiei: vanzarile de retail au scazut cu 4% in iunie

05 Aug 2013

Comertul cu amanuntul - cel mai important indicator al consumului populatiei - a scazut in iunie pentru a doua luna consecutiv, ceea ce transmite un semnal descurajator privind revigorarea economiei, sustinuta in acest moment doar de exporturi.


Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a fost in iunie cu 4,2% mai mica fata de aceeasi luna din 2012, vanzarile de carburanti, alimente si bauturi fiind cele mai afectate, potrivit datelor Insti­tutului National de Statistica (INS).

Consumul, care in perioada de boom a dus in spate toata economia romaneasca, actioneaza acum ca o frana in contextul in care salariile raman mici si cresterile, acolo unde exista, nu reusesc sa tina pasul cu majorarea preturilor.

„Cifrele din luna iunie confirma as­teptarile ca vanzarile de retail sa sca­da si in lunile urmatoare, in conditiile in care increderea consumatorilor a stagnat si rata somajului a crescut anul acesta. O revenire graduala este asteptata spre finalul anului pe fondul cresterii sala­riilor reale ca urmare a reducerii in­flatiei“, afirma Mi­hai Patrulescu, senior eco­nomist al Uni­Credit Ţiriac.

Economia a crescut cu 2,2% in primul trimestru, iar prognozele indica un avans similar pentru intreaga perioada ianuarie-iunie, cresterea fiind sustinuta aproa­pe integral de avansul exporturilor. Consumul nu reuseste sa isi revina in conditiile in care peste jumatate din angajatii romani cas­tiga sub 1.500 de lei (echivalentul a 340 de euro).

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: comertul cu amanuntul, consumul, retail, comert, putere cumparare

Alte stiri asemanatoare