Selectati editia dorita

Criza financiara este pe sfarsite

08 Jan 2014

Economiile in curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slabiciune in 2014; pe plan global, insa, criza financiara este pe sfarsite, arata un raport al Saxo Bank.

 

Perspectiva globala

Mentinand gradul de crestere economica globala la niveluri acceptabile de-a lungul crizei curente, economiile in curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slabiciune in 2014. Investitiile din regiune au atins un procent uluitor de 43% din PIB, in timp ce cresterea a coborat la aproape 6%; partea facila a ciclului de crestere e de mult disparuta, iar unele piete de stat, in curs de dezvoltare, incearca acum, proactiv, sa isi incetineasca economiile. Acesta nu este neaparat un lucru rau pentru Asia, care are nevoie sa se domoleasca si sa isi reconsidere modelul economic; Europa, pe de alta parte, va fi afectata de confruntarea cu puternica crestere datorata exporturilor.


Dincolo de economiile emergente ale Asiei, Saxo Bank estimeaza ca economia globala va accelera de la o crestere de 2% in 2013 la 2.8% in 2014. Acest impuls e pus pe seama Statelor Unite, unde consumul privat si investitiile private se vor dovedi factori-cheie, care vor impinge cresterea spre 3%. Procesul de „tapering” va continua, pe seama ce economia se va intari, fapt care va implica o iesire din relaxarea cantitativa (QE) in a doua jumatate a anului 2014.

Zona euro este in curs de normalizare, cu o crestere care, cel mai probabil, se va misca in teritoriul pozitiv (0.8% in 2014), insa perspectiva pentru Germania si, in special, a Frantei ramane rece, cel din urma stat esuand in a stimula cresterea in afara cheltuielilor publice. Este improbabil ca cei doi ani de declin inflationar din zona euro sa cunoasca reversul in anul 2014, iar argumentul Bancii Centrale Europene, pentru o relaxare suplimentara, este valid, cel mai probabil prin noile imprumuturi LTRO.

Steen Jakobsen, economist-sef al Saxo Bank, comenteaza: „A trecut multa vreme de cand alinierea stelelor macroeconomice sa fie atat de perfecta. Vestea buna? E inceputul sfarsitului crizei economice. Perioada 2014-2015 va fi o tranzitie de la relaxare cantitativa si bani ieftini la o crestere mai sustinuta si, speram, un mandat pentru o schimbare reala. Lumea a devenit intr-atat de dezechilibrata, incat lucrurile lucrurile nu se pot imbunatati decat pornind de aici.”

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: economii, criza financiara, PIB

Alte stiri asemanatoare