Selectati editia dorita

Cum isi bat joc bancile de putinii clienti care le mai trec pragul

23 Aug 2013

Prinse intre dorinta actionarilor de a obtine profit, inasprirea reglementarilor si o cerere scazuta, cele mai multe banci isi omoara activul cel mai de pret, clientii, pe care-i trateaza ca pe niste presupusi escroci.

Perioada nebuna a creditarii din 2007-2008 a lasat urme adanci in sistemul bancar, care se confrunta acum cu o groaza de neperformante ce nu se mai opresc din crestere si cu un numar tot mai mic de clienti. Putinii clienti care nu sunt inca ingropati in datorii si care au curajul de a se angaja la credite ajung in foarte multe cazuri sa simta o umilita crunta, intimitatea le este calcata in picioare, ei trebuind sa demonstreze bancii ca nu sunt infractori sau ca albul e alb, si negrul e negru.


Chiar cei care vegheaza la buna functionare a sistemului bancar se lovesc de obtuzitatea functionarilor din bancile comerciale. In urma cu circa o luna, un membru al boardului BNR, avand de rezolvat cateva chestiuni persoane in strainatate, a solicitat unei banci sa ii dea doua carduri de debit (fara overdraft) pe doua conturi, in lei si euro, ale sale. Raspunsul a fost uluitor: „Vi-l putem da doar pe cel in lei, pentru ca pe cel in euro nu ne da voie BNR, intrucat se considera credit in valuta“. Nu a contat ca acest lucru era solicitat de un om din conducerea din BNR si nici ca aceia erau de fapt banii sai.


O situatie de science-fiction a trait-o un CEO din industrie, un nume cunoscut de toata lumea, care a trebuit sa demonstreze bancii ca este angajatul companiei pe care o conduce. Cei de la banca au vrut sa obtina la telefon confirmarea veniturilor lui, care erau confidentiale, cu un simplu angajat de la resurse umane. In plus, Formularul 205, care era semnat chiar de el, fiind unul din cei doi oameni din companie cu drept de semnatura, a fost refuzat de catre functionarii bancii, acestia cerand sa fie semnata de un inlocuitor. 

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: banca, banci, clienti, umilire, bani

Alte stiri asemanatoare