Selectati editia dorita

Cum iti baga bancherii mana in cont: incasezi ceva, te taxeaza

24 Oct 2013

Nevoia bancilor de a indentifica surse noi de venituri dupa prabusirea vanzarilor de credite din anii de criza a creat spatiu pentru aparitia unor comisioane greu de justificat, precum taxarea incasarilor in cont din ordine de plata, o operatiune care nu are practic niciun cost pentru banca.

Sumele incasate din ordine de plata intrabancare (emise de titularii unor conturi deschise la aceeasi banca) sunt taxate cu pana la 8 lei in functie de valoarea transferului, in timp ce pentru incasari dintr-un cont deschis la o alta banca comisionul poate ajunge si la 22 de lei in cazul sumelor mari (adica peste 50.000 de lei), potrivit datelor afisate de banci pe site-urile proprii.

„Sa percepi comision la incasarea banilor in cont este o practica abuziva. E ca si cum ai penaliza clientul pentru ca iti aduce bani la banca. Din pacate, tendinta este ca si bancile care nu percep astfel de comisioane sa le introduca“, afir­ma Alin Iacob, redactor-sef al portalului financiar Conso.ro si membru in mai multe grupuri de experti pe probeleme de protectia con­sumatorilor care func­tio­neaza pe langa UE.

Daca bancherii au justificat in ultimii ani majorarea comisioanelor pentru operatiuni cu numerar la ghiseu prin nevoia de a acoperi costurile de operare a retelei, in cazul comisioanelor percepute pentru incasarea de bani in cont, in urma unui virament bancar, explicatiile sunt aproape imposibil de gasit.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: bancheri, incasari, comisioane, banci

Alte stiri asemanatoare