Selectati editia dorita

Cum pot fi romanii convinsi sa isi plateasca taxele?

20 Mar 2014

Romanii sunt datori din patriotism sa isi plateasca taxele, crede ministrul Finantelor. Plata acestora a ajuns sa fie un cosmar data fiind multitudinea de hartii, documente, acte cu care contribuabilii trebuie sa se prezinte la Fisc. Simplificarea radicala a sistemului, reforma niciodata aplicata de vreun ministru al Finantelor, ar ameliora incasarile statului din taxe.

Institutiile publice trebuie sa dea dovada de transparenta la cheltuirea banilor publici, iar procedurile de plata a taxelor catre bugetul de stat trebuie simplificate, masuri fara de care nu ne putem astepta ca conformarea romanilor la plata taxelor, una dintre cele mai reduse din Europa, sa creasca in perioada urmatoare, a spus ieri ministrul Finantelor, Ioana Petrescu. „Pentru conformarea voluntara este nevoie de o mai mare transparenta a institutiilor publice, a modului in care este cheltuit banul, o mai buna comunicare a masurilor adoptate. Este esential pentru increderea cetateanului pentru a-si plati taxele, si asta este datoria lui patriotica”, a spus Petrescu. „Greu sa ceri conformare voluntara cand pui contribuabilul sa stea la coada trei ore sa-si plateasca taxele”, a adaugat Petrescu.

Reducerea problematicii platii de taxe doar la chestiuni de ambient surprinde. Dincolo de cozile nelipsite de la sediile Administratiilor Fiscale, de functionari plictisiti si nervosi, de incaperi intunecate, cu aer irespirabil pline la refuz de contribuabili care nu stiu incotro sa isi indrepte nedumeririle, plata obligatiilor fiscale are o mare problema de care nici unul dintre ministrii de Finante de pana in prezent nu s-a atins. Este excesiv de birocratizat, complicat, presupune maldare de hartii si este prea putin deschis internetului.

Sursa: romanialibera.ro
Cuvinte cheie: globalizare, taxe, romania, plata impozit

Alte stiri asemanatoare