Selectati editia dorita

Daca nici acum bancile nu dau drumul la credite, atunci cand? Isarescu taie din nou dobanda si le da bancilor si lei si euro

09 Jan 2014

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat astazi sa le furnizeze bancilor o injectie mai putin asteptata de lichiditate in euro prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii in valuta cu doua puncte procentuale, de la 20% la 18% din pasivele atrase cu scadenta mai mica de doi ani.

Masura vine in tandem cu reducerea ratei de rezerva la lei – care era larg anticipata pe piata - cu trei puncte procentuale, de la 15% la 12%.

BNR isi respecta astfel promisiunea de a incepe un proces de reducere graduala a rezervelor minime pentru apropierea acestora de nivelul standard din zona euro (2%).

Eliberarea de lichiditate prin reducerea ratelor de rezerva la lei si la valuta vine sa amplifice efectul unei noi reduceri a dobanzii-cheie de la 4% la 3,75% pe an, piata anticipand deja de dimineata aceasta miscare prin noi minime istorice ale ratelor interbancare ROBOR.

Analistii Erste/BCR credeau ca BNR va mentine anul acesta neschimbata rata rezervelor minime la valuta avand in vedere ca atat banca centrala, cat si Ministerul Finantelor au de rambursat impreuna 5,2 mld. euro din imprumutul luat in 2009 de la FMI.

Si totusi, BNR a apasat pe toate butoanele de eliberare de lichiditate, dand cel mai puternic semnal de pana acum in favoarea scaderii dobanzilor la credite.

Reducerea dobanzii-cheie ignora presiunile sub care s-a aflat leul in ultima perioada pe fondul unui context regional nefavorabil. Oricum, BNR a indicat ca mai degraba ar inclina spre un leu mai slab care sa incurajeze exporturile – principala locomotiva a economiei.

Pe de alta parte, banca centrala face un gest de curaj si incredere in acelasi timp prin reducerea rezervelor minime la valuta, avand in vedere tentatia mare a bancilor de a rambursa finantari catre bancile-mama in contextul procesului de dezintermediere care tot continua.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: bnr, dobanda, reducere, banci, credite, mugur isarescu

Alte stiri asemanatoare